[操作疑難] 24 port switch 選擇 zyxle/mikortik?

小弟正想轉用24port switch, 以下2個那個比較建議, 還是有其他選擇(預算2000樓下)
主要要求有LACP, 有冇POE/L3都冇所謂(有會好貴), 睇左以下2個, thanks

1.zyxle GS1900-24, 簡簡單單switch一部

2.mikortik CRS326-24G-2S+RM(Dual boot (RouterOS or SwitchOS)
有24GbE同2個SFP+(佢話10Gb), 用SwitchOS就冇咩特別, 但用RouterOS就會有Layer 3功能)
可惜CPU唔係好夠力, 唔係就連router都慳翻)
另想問下有冇師兄用過SwitchOS或RouterOS(當switch用), 效能又知唔知點?

小弟正想轉用24port switch, 以下2個那個比較建議, 還是有其他選擇(預算2000樓下)
主要要求有LACP, 有冇POE ...
lcwing 發表於 29/1/2018 18:37

The Mikrotik model is ok.

Alternatively you can consider Cisco SG300-28, however this model doesn't have the flexibility of ROS.

I don't know much about Zyxel.

Mikrotik的switch是可以,我用过。我用的RouterOS。请注意,不要想用Mikrotik的routing功能,一定比普通的差(因为switch的功能不是routing)。效果也非常好!

主要要求有LACP, 有冇POE ...
lcwing 發表於 2018-1-29 18:37

用緊跟你揀既同款Mikrotik帶AP既, SFP port我用埋黎駁hap ac, 正!

用緊跟你揀既同款Mikrotik帶AP既, SFP port我用埋黎駁hap ac, 正!
雯雯 發表於 2018-1-29 19:29

CRS326-24G-2S+RM有款布AP?是那個?

Mikrotik的switch是可以,我用过。我用的RouterOS。请注意,不要想用Mikrotik的routing功能,一定比普通的 ...
张无忌 發表於 2018-1-29 19:11

即係.....唔太明白~可以詳解一下嗎?THANKS

即係.....唔太明白~可以詳解一下嗎?THANKS
lcwing 發表於 2018-1-29 20:36

師兄打錯了, 應該係不要想用Mikrotik的switch功能

師兄打錯了, 應該係不要想用Mikrotik的switch功能
雯雯 發表於 2018-1-29 20:57

冇打錯
你get錯咗

我回看我写的帖子,估计可能是我写的不太清晰。

根据我的经验和Mikrotik Forum都有提及过,不要用Mikrotik的Switch做Router + Switch,效果是很不理想的。throughput比一般Mikrotik的router还要差,不要以为RouterOS是可以用router,就想一台switch又做router又做switch。

切记,Mikrotik的Switch最好只做switching的功能。

CRS326-24G-2S+RM有款布AP?是那個?
lcwing 發表於 2018-1-29 20:31

https://mikrotik.com/product/CRS125-24G-1S-2HnD-IN

純RouterOS