想買新Router, 請教建議

自從用咗RB450G+一隻極爛AP, 我就無攪佢好耐
因為RouterOS我真係玩唔掂, 不過佢的確幫我解決好多之前嘅router會load死/自己reboot嘅問題
現在想買部新嘅AC router, Maximum Simultaneous Connections唔想比依家低, 不過近代嘅router review都好少提及Maximum Simultaneous Connections, 係咪近代嘅router已經勁到民用可忽略依樣嘢?

畢直: 約$2k, 可加可減
功能: WiFi要有AC, 4port以上, USB要支援Sim同Storage, 支援openvpn client/server/pass-through, 可刷3rd firmware(例如DD-wrt, tomato, 非必要, 如果原廠無問題), Maximum Simultaneous Connections唔可以比RB450G差

之前想買RT2600ac, 不過今時今日仲見到各式各樣嘅問題, 現改目標為R7800, 請大家俾D建議
感謝

因為RouterOS我真係玩唔掂, 不過佢的確幫我解決好多之前嘅rout ...
Passer2k 發表於 2018-1-31 12:26

R8500/AC88U啦!唔玩merlin點得啊?
$1980/$1700

AC88u

R8500/AC88U啦!唔玩merlin點得啊?
sasini1 發表於 2018-1-31 12:55

我對merlin無特別偏好, 不過如果用merlin我會買華碩

回覆 3# Passer2k

Maximum Simultaneous Connections 一定唔及RB450G (商家將重點引向WiFi 最高的連接速度)
我星期六WiFi換做Ubnet (ER-X SFP +AC LR), 用完可能會開箱(睇下懶癌有無發作~~)

回覆  Passer2k
Maximum Simultaneous Connections 一定唔及RB450G (商家將重點引向WiFi 最高的連接速度)
我星期六WiFi換做Ubnet (ER-X SFP +AC LR), 用完可能會開箱(睇下懶癌有無發作~~)
t19922006 發表於 2018-1-31 18:33

我就係懶癌未期先唔想用RB450G, 與其叫router不直接叫做OS, 仲要係一個只係有gui嘅command line OS..
WiFi對我嚟講唔需要太快, 所謂極速唔知可以點用...

回覆 5# Passer2k

Maximum Simultaneous Connections唔可以比RB450G差, 以家用WiFi router 好難達成
router會load死主要成因是 Concurrent Sessions 爆咗同firmware唔穩定

所以部份師兄和我先轉用商用router+AP (試過BT 死隻router幾次或自己BT家人完全上唔到網~~, 已flash做merlin)

Maximum Simultaneous Connections唔可以比RB450G差, 以家用WiFi router 好難達成
router ...
t19922006 發表於 2018-2-1 10:46

用Wi-Fi bt真係好傷router....
好彩我pc行lan線....68U長開3年都無事

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

回覆 7# sasini1

我無經WiFi, 一樣LAN線, 但同一時間BT 20集動畫, download speed 去到50-80MBps

因為RouterOS我真係玩唔掂, 不過佢的確幫我解決好多之前嘅rout ...
Passer2k 發表於 2018-1-31 12:26

樓主有冇興趣試下Ubnt,ER-4應該滿足到你性能要求
不過AP配埋AC-Pro應該會超左你預算少少

Maximum Simultaneous Connections家用產品應該唔會特別提
企業向產品先會特別講

Maximum Simultaneous Connections唔可以比RB450G差, 以家用WiFi router 好難達成...
t19922006 發表於 2018-2-1 10:46

咁我用番RB450G再加隻AC VPN Router行Dual Router應該係最折衷方案...
(諗到要再set隻RB450G真係心都凍一凍... 最近已經夠凍了... )