[測試] HKT 1000Mx2 @ AC86U雙WAN mode

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

識吾識自動用晒兩組ip既bandwidth先係重點~咁搞都係redundancy - -!

回覆 2# YoAC

真系要用落先知

個plan點都系$168 1000MX2
無理由空住唔用

理論上你開兩個網頁測速
如果佢識 auto balance 應該兩邊都扯到 1000m

回覆  YoAC

真系要用落先知

個plan點都系$168 1000MX2
無理由空住唔用 ...
sasini1 發表於 2018-2-4 23:30

out出去lan 都係得1000M,比你幾多個wan,10000M個 都無用 XD

2條wan同一個isp無用,唔同isp 先至有意思~~~

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

理論上你開兩個網頁測速
如果佢識 auto balance 應該兩邊都扯到 1000m
doggiestyle 發表於 2018-2-5 04:01

1) router不夠力
2) lan得1G, side gas

如果以backup plan來說,可以接受
加速就side gas

用左dual wan後, hardware nat是否仍然生效?

via HKEPC Reader for Android

理論上你開兩個網頁測速
doggiestyle 發表於 2018-2-5 04:01

應該用兩部電腦同時測速,兩部電腦分別插router唔同lan port

via HKEPC Reader for Android

應該用兩部電腦同時測速,兩部電腦分別差router唔同lan port

via HKEPC Reader for Android ...
321 發表於 2018-2-5 08:56

lan port最盡得1000M,你分開2個個網頁行點會行到2000M

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android

lan port最盡得1000M,你分開2個個網頁行點會行到2000M  

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - Android ...
NeTZoO 發表於 2018-2-5 09:15

也許呢個功能係for under 1000M用戶先體驗到...

另一功能係線路backup,一wan死,仲有一wan可以保持上網...
但香港斷線機會好低...我人生經歷最多斷線係56k&哎雞寶.所以我當然唔會行呢個mode

最後我test埋,兩個IP都可以remote router,
vpn 各種網路功能都可以用呢兩粒IP,
開一個vpn server,萬一其中一個IP block左,我仲有另一IP頂住