[操作疑難] 1000M寬頻 ROUTER

最近上網由100M升到了1000M。想換ROUTER 但又唔想太貴。去腦場睇到DLINK DIR 809 同TP-Link TL-WR940N 都$200 左右又有400 MBPS。 但上網又見到人話要GIGA PORt先用到100M 以上,想問呢2部得唔得?

THX

用得1000mb都係想快 買隻好D喇

其實400M左右都好夠用主要是上網睇片。。。呢2部係唔夠快定點? 有冇平D推薦?THX

最近上網由100M升到了1000M。想換ROUTER 但又唔想太貴。去腦場睇到DLINK DIR 809 同TP-Link TL-WR940N 都$2 ...
billyli2006 發表於 2018-2-10 18:04

2 隻都係 10/100 LAN port , 唔會行到 1000M
400M 你係指 wifi ? 你個 WiFi 行到; 出街條水喉都係得 100M; 唔會上到去

必需要買有 GbE 既 router 先 "有機會" 行到 1000M

2 隻都係 10/100 LAN port , 唔會行到 1000M
400M 你係指 wifi ? 你個 WiFi 行到; 出街條水喉都係得 100M; ...
觀星是答案 發表於 2018-2-10 18:17

多謝回覆。400M是指WI-FI,請問有冇D平少少用到~400M或以上的ROUTER?

屋企用緊1000mb寬頻,用lan線接駁router果部腦就快,速度有時都去得到9xx mb,其餘用wifi嘅腦,去唔到咁快,最快得幾百 mb,我router係ac2600,wifi接收係ac1300。

多謝回覆。400M是指WI-FI,請問有冇D平少少用到~400M或以上的ROUTER?
billyli2006 發表於 2018-2-10 18:20

個 plan 都用到 1000M; 半年既月費差價都夠你買隻好少少, 有 GbE 既 router 啦

求最平GbE 既 router 推介謝~

Buy second hand router very cheap but no guarantee

回覆 8# billyli2006

想買平嘅gbe router,淘寶有,不過近新年,可能過咗年先收到貨囉。
香港本地行貨,又平又有gbe嘅,嚟嚟去去咪又係果幾隻,冇乜選擇,求其揀隻啦。