壞on board LAN?

話說用緊Asrock B85 Pro,係I217V LAN
前幾日某次開機就上唔到網

PC -- switch -- router

PC ping到PC LAN自己IP
而ping唔到router LAN同switch virtual interface

換LAN線同唔駁switch都一樣
入UEFI、Windows PE亦係上唔到網
PC試用fixed IP都唔得

我有個LAN轉USB,用左就正常運作
(P.S. 估唔到USB都有得wake on LAN)

仲有無望唔係on board LAN壞?

奇怪我轉router DHCP範圍
PC之後會收到新IP

見PCI-E LAN卡,TP-link, Level One報價唔使一百
Intel就三百尾起跳 (EXPI9301CTBLK)

主力機從來只用過on board
PCI-E買平野怕唔怕斷線唔足速呢

如果買Intel係咪多數易為Esxi, software router兼容
雖然中期內都唔會搞

謝謝指教

仲有無望唔係on board LAN壞?

奇怪我轉router DHCP範圍
PC之後會收到新IP ...
EITCo 發表於 2018-2-12 22:33

收到DHCP派嘅IP即係個on board LAN無壞啦。下一步應該檢查吓ipconfig、route同dns和firewall設定。

想查就最好試下重裝
之前可以再試下剷firewall, release/renew 之類

我部機個NIC 重裝先會正常,一行完windows update upgrade 個driver 就99.9% 嘅時間會消失左
有ching 認為係底板壞,不過我懶得上漢4 所以淘左張intel 拆機卡插落去

收到DHCP派嘅IP即係個on board LAN無壞啦。下一步應該檢查吓ipconfig、route同dns和firewall設定。 ...
ckshum 發表於 2018-2-13 09:11

入Windows PE都一樣照計唔關主力Windows事
差在未reset router嗰邊
我下一步試下先

想查就最好試下重裝
之前可以再試下剷firewall, release/renew 之類

我部機個NIC 重裝先會正常,一行完win ...
Once 發表於 2018-2-13 21:44

如果reset埋router都唔得,可能我都係搵過張卡算

話說用緊Asrock B85 Pro,係I217V LAN
前幾日某次開機就上唔到網

PC -- switch -- router

PC ping到PC LA ...
EITCo 發表於 2018-2-12 22:33

請問用邊隻usb to lan 有wake on lan?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

我試過有張 LAN card 壞; 佢拎到 DHCP, 但上唔到網
Ping 屋企其他機個 ping time 會 10ms -> 200ms -> 800ms -> Timeout (次次唔同, 總之越 ping 越慢)
同另一架同款 LAN card 機對調張卡; 問題就去左另一架機度; 所以都係換 LAN card 解決

請問用邊隻usb to lan 有wake on lan?

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone
wb 發表於 2018-2-15 08:40

普通Orico貨
好似見過規格有寫WOL
以前畀Surface Pro 3用做唔到
但依家用落desktop得
可能只係SP3系統特別唔同先唔得