想請教大家,用自家屋企ROUTER設VPN返大陸翻牆上FB/WHATSAPP

如題
小弟同老婆每個月平均返大陸兩三日,
本身小弟有張中移動既8蚊月租SIM,但因為張卡返大陸上網係上唔到FB
又唔想每次返去就係鴨街買張中移動DATA SIM用,成80蚊張玩一兩日唔抵玩
之前都試過淘水星MER1200G想搞,但唔識用
屋企2房1廳,最少應該都要AC1750先夠力
現在想考慮買部二手R6300v2, 係唔係可以刷merlin,之後係softcenter入面download ss-server
之後就可以開VPN搞? 因為小弟係網上搵唔到R6300V2有VPN功能...刷MERLIN係唔係可以變有VPN?

PS: 手機用緊iphone7+, router用緊 d-link dir-868L

鴨寮街大把國內漫遊卡,唔洗翻牆都可以上到Facebook, WhatsApp

via HKEPC Reader for Android

建議可以考慮用華記AC68刷merlin,可以同時開pptp,openVPN同shadowsocks server,速度夠睇YouTube 1080, 支持到十幾部機同時接入(我自己有部AC68試過十幾人接入用緊無問題),穩定性可以講係目前最好之一,始終出咗有幾年,有bug都已經搞好,用戶基數大,但仍然無乜聽到投訴,可以行AiMesh將來upgrade都唔會點浪費,功能同速度上目前無問題,只要1G寬頻同AC Wi-Fi 一日未落後都重係可以,An機可以用pptp同shadowsocks,iPhone就用shadowsocks,電腦就openVPN同shadowsocks。
部機出咗有幾年,而家價錢比當年剛出時平咗好多,算抵玩。

回覆 2# 321

我平時都係買80蚊張,但每個月返兩三次,用唔夠1日,加加埋埋200蚊唔抵玩

回覆 3# hkwtongme

一手好似9舊以上,二手都要5~6百
諗住2~3百買部可以翻牆用既二手ROUTER咋

回覆  hkwtongme

諗住2~3百買部可以翻牆用既二手ROUTER咋 ...
tonyjai 發表於 2018-2-14 17:10

陶佬ASUS 6300 v2
完全適合你以上要求,睇來你自己都已經研究過,放心買吧

回覆  hkwtongme

諗住2~3百買部可以翻牆用既二手ROUTER咋 ...
tonyjai 發表於 2018-2-14 17:10

可以考慮淘記嘅洋垃圾AC56, 硬件同AC68第一版(依家新版CPU勁啲)差不多,價錢唔算貴,我用起嚟感覺同AC68真係無乜分別。

ac68u, 旺電賣87x,森林-官翻Us$50,但返黎要自己改

http://www.passworld.cc/

新年玩具,不過未到手,唔知係咪咁堅,
應該要過埋年等順豐開工先收到

新年玩具,不過未到手,唔知係咪咁堅,
應該要過埋年等順豐開工先收到 ...
kannet 發表於 2018-2-15 10:06

總店在深水埗黃金.