[操作疑難] dd wrt 個介面會唔會雞左少少? 值得成千蚊+時間去玩佢?

Ching出这个Post非常好!

以前我也做过上面的事,flashed过ddWRT, OpenWRT, 但是后来都没有用了!(不过在某种轻度来说,是可以学到点东西),但是最后认识RouterOS,它的威力远超现在在脑场卖的Routers,当然Cisco的除外!

所以真的不值得买那么贵的Router,然后flash成ddWRT或者OpenWRT这一类的router,不如买个Routerboards(里面有RouterOS)来用,虽然最初是难set一点,但是你学会了,你就不会再用其他Routers(除了Cisco这一类的routers)了!

论坛里有我说的最新Routerboard hAP ac² link

估计卖500-600元港币,但是它的威力远远超过几千元的router(Cisco的除外)。

Not confident in TP-link routers whatsoever. No matter how "good" they are I won't use them.

DD-WRT 喺佢出現嘅年代,佢提供嘅Multi SSID、Time-based Access Control、Client Mode,基本上都係原裝firmware比唔到,而呢一啲近年好多Router廠家有加入返。

但係如果細心留意,IP Tables、SSH(Tunneling)呢啲底層功能、或者Chilispot、或者VLAN呢類嘢,原裝firmware基本上都係冇。

事實上,DD-WRT近幾年都已經係差唔多嘅樣子,反而追求多功能嘅玩家,會轉向玩OpenWRT/LEDE,因為佢可以裝Package、寫Script。

例如要整一部兼容3G手指/電話/LAN/Wifi做Uplink,然後自動翻牆嘅Router,再加入Wi-Fi Hotspot分隔私人同公用網絡、甚至整埋VoIP Server,組合式裝唔同Package,呢種靈活性係其他方案無可比擬。

Ching出这个Post非常好!

以前我也做过上面的事,flashed过ddWRT, OpenWRT, 但是后来都没有用了!(不过在 ...
张无忌 發表於 2018-2-19 14:40

我已經認得你帳號 每次都推 RouterOS MikroTik

我都用緊 但洗唔洗推得咁大力

via HKEPC IR Pro v2.1.0 - iPhone

我已經認得你帳號 每次都推 RouterOS MikroTik

我都用緊 但洗唔洗推得咁大力

via HKEPC IR Pro  ...
onepiece999 發表於 2018-2-19 22:13

那些Applications都是通过MikroTik Routers来实现,如果用一般的Router,我真的不知道怎样实现。

好东西当然要让大家知道,我之前的Routerboard都是通过EPC团购而来!EPC让我第一次认识MikroTik RouterOS!有问题吗?

呢個係 dd wrt demo.

個 block IP/URL 的介面連二百蚊的tplink C2 都比唔上.

dd wrt 唯一我看到的好處係 ...
ncarleton 發表於 2018-2-19 14:03

Router我不嬲都買番嚟就插嚟用, 最多都係Update原廠firmware.
從未試過呢啲Router OS, 想問係咪隻隻Router都用到?!

Router我不嬲都買番嚟就插嚟用, 最多都係Update原廠firmware.
從未試過呢啲Router OS, 想問係咪隻隻Route ...
alan216hk 發表於 2018-2-20 12:01

RouterOS可以在两种情况出现,第一种是MikroTik的Routerboard (router),第二是PC,其他router不可以安装。

RouterOS是MikroTik Router里的firmware,如果你会用RouterOS,你再不会用现脑场所卖的routers了,MikroTik的Routerboard比脑场高端的routers便宜,但是功能是超过它们很多!还有MikroTik的WiFi都非常厉害(可以400公里内对接),就是香港的WiFi发射到广州都可以(如果两地批准的话),你可以上MikroTik的官网看就知道。

RouterOS可以安装工控的PC(Intel-based CPU and LAN)。

RouterOS可以在两种情况出现,第一种是MikroTik的Routerboard (router),第二是PC,其他router不可以安 ...
张无忌 發表於 2018-2-20 12:26

Mikrotik邊款可以超過400KM? UBNT最勁既Airfibre都唔超過100KM, 而且仲要可目視.