求幫忙村屋想裝4G Router或整上網線

是甘的,小弟近E一年比好多三層樓影響收4G上網,每次上網在家中的很難接收到4G信號,很多時候只有1-2格只有1-2MB上網速度,一出屋外就有20-30MB,所以想左很長時間想整一個真正接收4G天線在連去ROUTER,想問下我有邊一隻ROUTER可以比我接收4G,因為我在屋外加裝一條4G天線更加接收得更好。

1. 我應該買那一隻牌子型號可以比我把天線奶到屋頂上接天4G??
2. 4G ROUTER用機身接身4G還是用天線接收4G??
3.有沒有必要用CAT 6 線來整家中網絡,還是CAT 5E足夠??
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

華為 B525 or E5186,
淘佬有勁勁外接天線,外天線可以拉上天台,
屋內lan 線,cat5e已經可以行1Gbps,所以cat6 同 cat5e無所謂

分享下我村屋經驗,用華為B310出homeplug,另一端homeplug駁ap,大部分位置都覆蓋到

華為 B525 or E5186,
淘佬有勁勁外接天線,外天線可以拉上天台,
屋內lan 線,cat5e已經可以行1Gbps,所以 ...
blkbd5 發表於 2018-3-6 13:22

我有D唔明係,華為這兩隻都有天線插咩?

分享下我村屋經驗,用華為B310出homeplug,另一端homeplug駁ap,大部分位置都覆蓋到 ...
野野夜孩子 發表於 2018-3-6 13:32

你係點行法?

我有D唔明係,華為這兩隻都有天線插咩?
btgirl1231 發表於 2018-3-6 13:34

你睇睇
https://www.4gltemall.com/huawei ... ireless-router.html

用CSL 可以諗埋澳版Netgear M1

你係點行法?
btgirl1231 發表於 2018-3-6 14:02

英文>.<唔識看

如果室外裝個防水箱,入門擺隻細小router例如tp link 703n,插4G手指收信號,在cat5入室內router,會唔會平D?

via HKEPC Reader for Android

如果室外裝個防水箱,入門擺隻細小router例如tp link 703n,插4G手指收信號,在cat5入室內router,會唔會平D ...
321 發表於 2018-3-7 12:40

但要買一隻4G手指,但係隻tp link 703n好似只認到3G手指。
tp link 703n最多都係得100MB速度,照計應該係無問題,4G上網都未試過有50MB上下載...哈