[操作疑難] PCCW上網經過50M既線會唔會慢左好多

想用一條好長既lan線連埋兩層office, 例如1樓用PCCW上網, 咁拉條線上10樓, 大概50M,
咁10樓果度上網會唔會有問題定係正常?
同埋如果我要咁做既話, 有咩要注意?

50米線唔算好長咋喎,規格上Cat5E或以上,100米之內都可以行gigabit

如果商業大廈 , 一般都係搵間 vendor 幫你經大廈電話線房拉 2 條 fiber 去做

想用一條好長既lan線連埋兩層office, 例如1樓用PCCW上網, 咁拉條線上10樓, 大概50M,
咁10樓果度上網會唔會 ...
angulardev 發表於 2018-10-3 19:59

理論上﹐以CAT5E 的8蕊線標準﹐已經可以在100米距離下做到1000M 的速度。

亦因為有此標準﹐HKBN當年就用CAT5E入屋﹐為個別用戶做BB1000(BB一千)服務﹐當時都未有全面光纖入屋。

不過﹐現實就要睇線本身的品質﹐同埋有無其他干擾。

至於拉線﹐先問管理處是否容許你這樣做先啦。
即使可以﹐唔好單單計算垂直距離﹐仲要計算水平距離(由你單位去電線槽房的距離)。
同埋﹐學上面一位所講﹐搵人返來拉光纖線及其配套﹐比起你拉LAN線更實際。除非你老闆指明不外求他人﹐叫你自己拉線啦。

正如樓上講,問咗管理處先。有啲高檔商業大廈有vertical cabling出租給商戶,即使自己拉線一樣要同管理處租trunking。

50米是否真實拉線走喉距離? 定只係10層樓既直線距離? 差好遠喎......

真實走喉距離50米的話 CAT6 線10GBase-T 都行到, 咁你話有無影響

理論上﹐以CAT5E 的8蕊線標準﹐已經可以在100米距離下做到1000M 的速度。

亦因為有此標準﹐HKBN當 ...
peter_chan 發表於 2018-10-3 22:35

原來係咁, 唔知咩公司會有呢D service? 同埋價錢大概係幾多?

原來係咁, 唔知咩公司會有呢D service? 同埋價錢大概係幾多?
angulardev 發表於 2018-10-4 00:05

你問左管理處未先

如果你管理處唔比,你搵咩公司都冇用

其實呢個問題,你搵返你自己公司用開的ISP,佢地應該係可以輕易幫你解決

以1樓到10樓,假設係已經有喉的情況下,拉光纖又好,RJ45 應該都係5千內
但係實際環境可能好惡劣,好難比到個價你

呢d睇實戰,理論野派唔上場
雜牌cat5e, 30米都行唔到100mbps, 3m/amp 肯定直拉120米內都行到1000mbps
讀死書既理論值其實無乜參考價值,因為市面成品太多參差不標準
所以切記買線唔好貪平!尤其你已經超過30米更加要留心

你問左管理處未先

如果你管理處唔比,你搵咩公司都冇用

其實呢個問題,你搵返你自己公司用開的ISP,佢地應 ...
s84292 發表於 2018-10-5 10:44

管理員俾入
但係我想知道我自己拉唔拉到?
係高層放條線落去?