電話線100M同光纖100M,速度有分別?

穩定度有分別

via HKEPC Reader for Android

第1.latency,一般vdsl 會高
第2.干擾,vdsl 比較易受干擾
第3.vdsl 100M好似upload最多只有30Mbps(唔sure)

剛剛SALES打黎同我講的...
TESTUSB 發表於 2018-10-13 10:12

邊間ISP先
電話線100M的話,老電就係100M DL/30M UL,而3仔就係100M DL同100M UL,電話線寬頻個latency係會高D,唔打online game的話都唔會好大分別嘅。

以前用過老電100M VDSL2,我唔打機,除咗UL慢D之外都so far so good,當年因為穿唔倒光纖焗用,個價貴到飛起,最後都係要搞通條喉轉光纖,平咗好多仲快咗

只係個ping time 已經好大分別

電話線3仔VDSL2+ 本地10ms
PCCW ADSL           本地22ms
PCCW VDSL2       (搵人講下)

via HKEPC Reader for Android

Why VDSL has higher latency?

第1.latency,一般vdsl 會高
第2.干擾,vdsl 比較易受干擾
第3.vdsl 100M好似upload最多只有30Mbps(唔sure) ...
tomchanmot 發表於 2018-10-13 11:39

hknightlife 發表於 2018-10-13 21:26

VDSL要將digits轉做analog signal(modulation),先可以經電話線傳出去,解碼又要將analog signal轉番做digitals。

而光纖就只係純digital signal嘅轉換。

hknightlife 發表於 2018-10-13 21:26

search "interleaving" + "VDSL"
Root cause