[操作疑難] 翻牆問題---facebook app

用SS同openvpn係翻到牆,慢D都仲用到,但係呢近排係手機同平版都遇到相同問題(都係Android),翻牆後用facebook app係唔得嘅,唔得意思係同翻唔到牆一樣,load唔到嘢出嚟。

但係如果用browser(我用chrome), 入facebook果網頁睇又正常翻到牆!唔知點解會咁,手機mon細就好麻煩了。。。

手機剛升Android 8.0,平版原生就係8.0,請問有咩方法設定到翻牆後facebook app都能正常運作呢?

P.S. 唔知啱唔啱,翻牆問題諗住係度問返,希望各位幫忙解決。Thanks.

是否用中移動?

是否用中移動?
new68u 發表於 2018-10-30 07:45

中移動同聯通都試過,都係咁。另外平版是在大陸用wifi,再連VPN的,一樣app就唔得,用chrome上facebook就無問題。。。

大陸邊區??我星期日返深圳VPN都唔得,要漫遊
(買左張香港中移年卡有8GB,,主要睇facebook、WhatsApp,唔睇片一個月剩係返大陸玩幾日先用)
中移網賣$310除開1GB都係大約$39,我覺得OK

萬能卡新出一張「紫萬」年卡,有4GB數據漫遊另外加1GB;facebook、WhatsApp社交數據,網上賣$140,除開1GB都係$35仲要澳門/台灣都用到。

大陸邊區??我星期日返深圳VPN都唔得,要漫遊
(買左張香港中移年卡有8GB,,主要睇facebook、WhatsApp, ...
hk1352874 發表於 2018-10-31 06:17

師兄有興趣張紫卡,請問鴨記有無得賣?定只可網上買?Tks.

師兄有興趣張紫卡,請問鴨記有無得賣?定只可網上買?Tks.
neo338388 發表於 2018-10-31 14:01

網上(丫虎拍賣$140)

鴨記應該有,不過檔檔唔同價,要格價。

講平一定係VPN加張大陸電話卡,不過成日用到提心吊膽,唔知幾時VPN會被封,時不時要拎個電話望下,人地WhatsApp都唔知就可大可小,怕左佢,另願俾貴小小買個心安。

ss(client 同server) 有無set udp轉發 ?

openvpn 唔評論,棄用多年

ss(client 同server) 有無set udp轉發 ?

openvpn 唔評論,棄用多年
solexkey 發表於 2018-10-31 19:21

用Koolshare個軟件中心SS Server, setting係咁:

UDP转发                  開啓
混淆(obfs)            tls
使用ss网络                  關閉

手機用Shadowsocks, setting係咁:
IPv6 Route               On
Apps VPN Mode    Off
DNS Forwarding    Off
(無UDP轉發設定。。。)

有無set錯嘢? 個Apps VPN Mode使唔使On?  唔知關唔關事。。。

網上(丫虎拍賣$140)

鴨記應該有,不過檔檔唔同價,要格價。
hk1352874 發表於 2018-10-31 18:45

唔該,行開搵下先。