連HKBN都玩2Gbps寬頻

https://m.facebook.com/HongKongB ... /10156678111813796/

老電推2條/4條1G
HGC推2.2G
依家連HKBN都推2G

有幾多人真係1Gbps都唔夠用??

大把人把口吾夠用
其實 100Mbps 好多時一般家庭都夠有突 ,
果d 1G x 2 , 1G x4
收貴近一倍,但bw佔用量可能都不變。

比貴2-4倍錢如果可以縮四倍延遲值就有用。
不過電競傻仔吾會明 打Online Game吾係remote play 其實 1Mbps 都用吾到
但又會比人騙左join 1G 2G 10Gbps

大把人把口吾夠用
其實 100Mbps 好多時一般家庭都夠有突 ,
果d 1G x 2 , 1G x4
收貴近一倍,但bw佔用量可 ...
freefdhk 發表於 2018-12-12 16:41

100MB ...睇下FB 就夠...

100MB ...睇下FB 就夠...
aj_son 發表於 2018-12-12 16:50

100MB 有乜野咁唔夠?

除左 bt 求快感之外,諗唔到 ...

百分之90以上既人連BW同latency既基本概念都無。

甚至以為只要裝1G寬頻就會好快,無計,香港個市場就係咁,九個傻仔補貼一個真係識實際應用既用家,試下人人都真係用足1G,到時1G plan起碼貴5-6倍。

我自己用CMHK 100M plan 行Lan RJ54 直入 Router 吾洗多舊Modem 又要插電 都好夠用

自己知夠用就得,洗咩理其他人
但如果起server 或Nas VPN 分比人用咁就另計

呢個plan好似冇真ip 前面有個home gateway 畀我都唔要

fatdog 發表於 2018-12-12 16:55

Down game

via HKEPC Reader for Android

fatdog 發表於 2018-12-12 16:55

你唔好用你嘅用法尼套落人地到
一般幾人家庭500mb基本啦

呢個plan好似冇真ip 前面有個home gateway 畀我都唔要
tim1014 發表於 2018-12-12 18:38

而家邊間唔比真IP咁衰