[操作疑難] 請教Unifi AP,圖片中,是否成功連接Mesh ?

主係 : HD (AP2)
副係 : PRO (AP)
新買回來HD,先裝上Switch進行同步,之後把Pro拔線,放到別處再給電源,之後兩部都亮了藍光,即是成動啟動及可上網。
以據以下圖片,是否已成功連接Mesh ?

Isolated即係隻AP自動縮沙喎....
如果下級mesh真係mesh得成,個Channel會自動跟隻主。
Detail度Uplink會顯示主AP嘅資料。
駁線就直接出Wired同用咩線速連接(10/100/1000 HDX/FDX)

如果要分同一個SSID邊隻AP,除咗用controller睇之外,Client side用MAC addr. 嚟分都得。

中文簡體介面好奇怪。

你只係開左一隻另一隻無開?

Youtube有教學

你只係開左一隻另一隻無開?
lck9504 發表於 28/12/2018 11:37

兩隻都有開

AC Pro 副

AP Pro 我見有 data 流量
Uplinks 我見到部主AP

主AP流量

設定無攪過

Uplink Connectivity Monitor 是否未enable?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

alan4k 發表於 28/12/2018 12:02

感謝
原來我昨晚用電腦,一直都啟動不到 uplinks 功能
剛才用手機再設定多一次,應該是成功了。

真係非常感謝大家幫助
原來我昨晚的設定流程,就只欠按一下啟動 uplinks ,不過奇怪係用電腦做設定,昨晚一直都按不下去。

Uplink Connectivity Monitor 是否未enable?
alan4k 發表於 28/12/2018 12:21

請問Controller Hostname/IP可唔可以改自己個hostname ?

我把 AC-Pro Lan to Notebook 睇下會唔會好過內置WiFi

過資料時,比內置的穩定多 keep 15MB/s 完成
內置的上落很大,而且要keep 15MB/s 時間唔長,有時會下降到 5MB/s