[操作疑難] 請教 openwrt 18.06.1 mt7620 2.4g 問題

有兩隻MT7620A router, 小米router mini和lenovo newifi mini,都刷咗openwrt 18.06.1。
一切正常除咗2.4G wifi,無緣無故會消失,又會連連下斷咗,相當不穏定,而且tx power無法降低(我係用wifi anylizer睇),調整咗都還是顯示好高。google了下好似係driver問題。
5G就非常穏定。
有無師兄同樣情況? 後來點樣解決?

2.4G wifi,無緣無故會消失,又會連連下斷咗,相當不穏定

noucamp 發表於 2018-12-31 20:41

我有隻YK-L1C (7620方案,只有2.4G) 刷咗 18.06.1 試睇咗成個鐘直播串流, 無斷線, 亦無見過你所講嘅無緣無故會消失
而家主要用緊 newifi 3 (7621方案), 亦刷咗 18.06.1, 2.4G wifi 亦好正常, 無發現唔穏定, 屋企人無投訴過

補充一吓, 我用 router有别於一般人, 我唔會長開, 瞓覺時會power off

我瞓覺都會power off

我有隻YK-L1C (7620方案,只有2.4G) 刷咗 18.06.1 試睇咗成個鐘直播串流, 無斷線, 亦無見過你所講嘅無緣無 ...
solexkey 發表於 2019-1-1 23:57

2.4G消失===>用wifi analyzer睇signal圖時會 出現、消失、又出現、又消失 咁, 間隔大約5-10秒, 但手機係連到的. 5G就一直見到, 無消失過.
2.4G斷斷續續===>可能係個別手機問題, 發現只出現在一部大陸版的samsung c7. 相對地, 5G又完全無問題. 呢個唔理了.
2.4G降tx power===>兩隻router都降唔到下來, 唔知點解. 5G又係無問題. R晒頭

而家唔知點搞, 無從入手.

睡覺時power off===>點樣自動關、自動開? 插頭加個timer? 還是可以軟件做? 另外,每日開關會易死D嗎?

我瞓覺都會power off
z1022 發表於 2019-1-2 10:42

可以自動開關嗎?還是人手做?

2.4G消失===>用wifi analyzer睇signal圖時會 出現、消失、又出現、又消失 咁, 間隔大約5-10秒
noucamp 發表於 2019-1-2 19:15

我隻YK-L1C無呢個2.4G消失(用wifi analyzer睇signal圖時會 出現、消失、又出現)情况出現, newifi 3亦無出現過

睡覺時power off===>點樣自動關、自動開? 插頭加個timer? 還是可以軟件做? 另外,每日開關會易死D嗎   

我用digital timer自動化佢,最簡單,可淘亦可在鴨記買
用咗N年,唔覺router易壞,亦未試過壞router,火牛都只喺壞過一隻,仲喺H記俾modem用嘅山寨貨,不過唔覺同timer有關

2.4G降tx power===>兩隻router都降唔到下來, 唔知點解

2.4G降tx power降唔到應該喺bug, 但我個人唔太在意
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

另外可以考慮吓換隻火牛, 或者幫router加heatsink, reset等等試吓

可以自動開關嗎?還是人手做?
noucamp 發表於 2019-1-2 19:16

人手

回覆 6# solexkey

個digital timer係相當唔錯的idea

另外可以考慮吓換隻火牛, 或者幫router加heatsink, reset等等試吓
solexkey 發表於 2019-1-2 20:34

多謝建議。
現在用住5G先,好彩只有一件係2.4G device。會先從軟件着手,遲些有時間FLASH 返17.01.6 或者 用snapshot試試。