[操作疑難] 新手請教openwrt wireguard & openconnect選擇

小弟係新手, 想用VPN, 咁就FLASH 咗openwrt. 但係發覺好多VPN選擇, 做咗下功課, 鎖定wireguard & openconnect, 好似新D安全D簡單D.
網上唔多呢兩隻對比, 請教下各位的經驗:
1. 邊個穩定D?
2. 邊個SETUP簡單D?
3. 邊個佔用ROUTER資源少D?
我隻ROUTER係小米MINI, MT7620A, 16M+128M. 個VPN主要用來ANDROID手機連接公共WIFI時用. 或者有無網站可以推介下等我自己爬文.
thanks.

小弟係新手, 想用VPN, 咁就FLASH 咗openwrt. 但係發覺好多VPN選擇, 做咗下功課, 鎖定wireguard & openconne ...
sparrow 發表於 2019-1-9 13:33

openconnect簡單穩定, 可以既話2個都裝.

小弟係新手, 想用VPN, 咁就FLASH 咗openwrt. 但係發覺好多VPN選擇, 做咗下功課, 鎖定wireguard & openconne ...
sparrow 發表於 2019-1-9 13:33

唔係大陸用就

Pptp/ovpn

簡單易用

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

你只router CPU太弱,用以上VPN throughout會好慢,建議用shadowsock,你只router大約做到40mbps

我嘅玩法
行simple-obfs
ss + openconnect 實行共用443 port

回覆 5# solexkey

可唔可以講下點共用port 443?

回覆 6# 321

之前我出過post

Shadowsocks安裝和配置simple-obfs服務端
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2418427
運用failover功能
文中用ss+web-server 共用 80 port做例子, 我試吓試吓發覺ss+openconnect 共用 443 port都掂

唔該晒咁多位。相當多選擇,要花D時間消化。不過真係一件好事,證明投入openwrt係啱嘅。再次感謝open source社區的努力。

你只router CPU太弱,用以上VPN throughout會好慢,建議用shadowsock,你只router大約做到40mbps ...
321 發表於 2019-1-9 18:39

謝師兄,我會試下shadowsock。咁如果用版內提到嘅newifi 3 又夠唔夠力行wireguard or openconnect?
https://www.hkepc.com/forum/view ... &extra=page%3D2

我嘅玩法
行simple-obfs
ss + openconnect 實行共用443 port
solexkey 發表於 2019-1-9 18:49

師兄,#4師兄提到我隻router cpu 唔夠力。咁用你個方案我隻 router夠唔夠力? 用緊小米mini, mt7620a。