公司 WiFi 2.4GHz 5GHz

唉,公司個位 2.4GHz jam 得好勁,WiFi 經常斷線 ... 我部 notebook 個 windows 7 點迫佢只connect 5GHz wifi ????

唉,公司個位 2.4GHz jam 得好勁,WiFi 經常斷線 ... 我部 notebook 個 windows 7 點迫佢只connec ...
hkepcu1 發表於 2019-1-10 14:35

Off the 2.4 GHz wifi at router。

取消notebook內2.4G嗰個密碼可以嗎?
如果部電腦你冇權限取消密碼,咁即使有其他方法,你都應該冇權限改。

Off the 2.4 GHz wifi at router。
sniperX 發表於 2019-1-10 02:40 PM

公司的 AP,我改不了

取消notebook內2.4G嗰個密碼可以嗎?
如果部電腦你冇權限取消密碼,咁即使有其他方法,你都應該冇權限改。 ...
chimp 發表於 2019-1-10 02:47 PM

不好意思,因為公司是用同一個 SSID brand select 去做晒 2.4GHz 及 5GHz 的

2.4唔係穩定d咩

2.4唔係穩定d咩
expedia 發表於 2019-1-10 18:48

2.4最塞車 5G最快最少干擾,因為射得近

2.4最塞車 5G最快最少干擾,因為射得近
billyck2 發表於 2019-1-10 18:57

好似話5G雖然快d,但穿透力冇咁好。