點解同事上完大陸之後network總係有問題?

各位好, 唔好意思....是咁的, 我其實好多年中, 發現d同事在香港laptop冇乜問題, 好日唔上去....例如穌州 咩佛山之類, 一插lan或者上wifi後, 番來香港一定話會好慢啦或者嚴重就係上唔到network拎唔到ip之類, 有d仲fix死ip都唔得, 尤其係有local admin right同事居多, 先唔講乜virus先, 因為都有裝防毒加上scan都冇原因, 感覺係上到去出街就log低而番來後在network不停搵緊log果樣野而搵唔到所以導至佢慢.....

其實依樣野出現左好耐只係今日挑起條根問下其實係乜事.....謝謝大家啊

via HKEPC Reader for Android

內地熊貓燒香病毒好多年前興起..返去果堆人只求上到網..唔會理自己部機有冇中毒..只要唔太慢佢地都覺得無事.....

內地酒店/食市,根本無乜人理NETWORK.所以只係會放ROUTER駁AP...但求個客用到就算..只要同時係LAN內有客中NETWORK WORM/VIRUS...直接同你班香港同事的電腦掃PORT種毒..
有次上去內地酒店,用唔到WIFI, 佢地會教你自己SET IP,之後用到就算..咁好多同事一返到公司/香港,就會大聲嘈上唔到網,但佢又唔會記得自己係內地俾人SET左野....
你話掃LOG.
其實內地有地方都會係網路會係做好點,會間SEGMENT, 會用PROXY或者管理。等客人唔會互相攻擊搞死個network..不過有幾多地方會管好..........

想上去小麻煩 真係裝ubuntu等linux俾佢地用guest機
十幾年前,我班內地同事/sales真係裝360防毒俾佢地用,有乜野傳送番國家俾人攞。佢地唔投訢就算....結果內地請左人,佢話咁樣唔掂,但當佢頂左一排,結果都係妥協,由班友自己搞掂....office機先管得嚴少少.....

內地熊貓燒香病毒好多年前興起..返去果堆人只求上到網..唔會理自己部機有冇中毒..只要唔太慢佢地都覺得無事 ...
zenchiu 發表於 19-1-2019 14:07

我都唔知, 次次都係幫佢地clean晒d野, 例如ccleaner晒全部boot一次機就冇事就算

我出差大陸已經無用lan上網好幾年,全部Wi-Fi,未出過事。
叫重要用lan嘅同事帶隻旅行router出Wi-Fi啦,我早期Wi-Fi未普及都係咁做,真係未試過有問題。

我出差大陸已經無用lan上網好幾年,全部Wi-Fi,未出過事。
叫重要用lan嘅同事帶隻旅行router出Wi-Fi啦,我 ...
hkwtongme 發表於 21-1-2019 12:08

佢地d廠wifi....弱到呢...唔似係router弱似係條bb已弱之後放d位又多干擾之類掛, d同事成日話用wifi一係連唔到一係就收email好慢收到timeout, 反而酒店房入面果d佢地話ok真係頂

佢地d廠wifi....弱到呢...唔似係router弱似係條bb已弱之後放d位又多干擾之類掛, d同事成日話用wifi一係連 ...
惡魔城城主 發表於 2019-1-21 16:32

依家大陸啲4G流量都好平吓,真係多問題就不如出張4G卡,雖然要實名登記,但係都值得搞一張,最平6蚊一個月有100M,再加幾G都係三幾十。