轉另一間寬頻(FIX IP)駁SWITCH嘅問題

話說我舊公司用開網上痕嘅FIX IP寬頻+SWITCH(先唔好問點解仲要理舊公司D嘢,個人理由),近日轉用另一間嘅FIX IP,咁叫我去幫手SET,我試過直插電腦條線係用到,但插落個SWITCH度就用唔到,應該係同經左部SERVER派IP有關...

咁我係咪搵返部SERVER出黎入去改返個IP同DNS就用到?(真係要搵,因為有廿幾部PC,又冇講邊部係SERVER...)

回覆 1# tmutsu

是否網上行有借router比你,新寬頻無?

回覆  tmutsu

是否網上行有借router比你,新寬頻無?
sharp 發表於 2019-1-27 07:46

可能係,因為用網上行時我已經走左,唔太清楚

新o個間冇

會唔會係隻 switch set 左  static route 之類?
入隻 switch 睇下有無咩 config 左先?
你隻咩 server ? 派咩 IP ?

會唔會係隻 switch set 左  static route 之類?
入隻 switch 睇下有無咩 config 左先?
你隻咩 server ? 派 ...
觀星是答案 發表於 2019-1-27 09:01

隻SWITCH我都唔知點入,因為唔係我買,買o個個9成唔識,我諗應該只係普通嘢

我係咪應該買隻router,經佢入switch set...?

話說我舊公司用開網上痕嘅FIX IP寬頻+SWITCH(先唔好問點解仲要理舊公司D嘢,個人理由),近日轉用另一間嘅FIX  ...
tmutsu 發表於 2019-1-27 07:38

有冇Firewall / Proxy Server 之類隔開咗互聯網同內聯網?
Switch 有冇分vlan?

隻SWITCH我都唔知點入,因為唔係我買,買o個個9成唔識,我諗應該只係普通嘢

我係咪應該買隻router,經佢入sw ...
tmutsu 發表於 2019-1-27 13:28

如果你用 PC , 直接拎到 IP 上網 , 最簡單你可以買隻 router , 同埋一隻 switch , 咁 d users 係 router 後邊就可以上到網
如果公司人數少 , 上到網就得的話

另外 , 你之前話公司入邊有 server ? 會唔會有 d 對街既 services 開左 ? 如果你自己加隻 router , 就可能要 set 返 port forward

如果你用 PC , 直接拎到 IP 上網 , 最簡單你可以買隻 router , 同埋一隻 switch , 咁 d users 係 router  ...
觀星是答案 發表於 2019-1-27 13:50

以我所知,話係SERVER,其實似NAS多D,大家都可以o係o個部機攞data咁解

影下ISP router  / Switch D相望下個model

公司原本個migration plan係點樣?出咗乜嘢問題?