突然SSH返唔到屋企部router

一向開左個8字頭既uncommon port做 ssh.
但今日唔知點解忽然用唔到.  我叫家人 reset router都唔得. IP冇錯. 未返到去check.
用online port scanner 話個 port filtered.
而個 IP 對應既 hostname 變左 xxxxx.imsbiz.com

唔止ssh, shadow sock 都唔得.  只有 443 仍可以用.

知唔知乜事?

Sounds like DDNS and router setting issue.

睇落似係轉左ip,
個ddns未去update或有問題…。

你有幾肯定個ip係無錯呀?

睇落似係轉左ip,
個ddns未去update或有問題…。

你有幾肯定個ip係無錯呀?
mankowk 發表於 2019-1-29 11:40

肯定。因為443入到我既server.
另外我都叫家人用iphone download左隻低能app check external ip.

我reboot router 後再轉了 ip, 內網既 DDNS service 都即刻Update左.  1分鐘內已轉.
DDNS 我有兩個platform backup, 用兩套 system去update.

Sounds like DDNS and router setting issue.
alanh999 發表於 2019-1-29 11:39

merlin 用左好多個月都冇事, 近來亦冇郁過佢.  只係因為最新 merlin 我用唔到 asuscomm 既 ddns, 我放棄左呢一 part..
而且就算 router 炒左, 正常 reboot 點都會得返啲...冇奶油死晒. 連 Ovpn, SS server 都死埋.

我驚係唔知乜原因, 佢掉左入biz個zone, 所有 port 用 firewall protect, 要先去申請打開, 咁就頭痕.

我scan 左 120個 port. 佢話 119 filtered.. 1 closed.

merlin 用左好多個月都冇事, 近來亦冇郁過佢.  只係因為最新 merlin 我用唔到 asuscomm 既 ddns, 我 ...
mcdull 發表於 2019-1-29 11:56

merlin點解用唔到asuscomm ddns? 我隻68u日日都用緊ss噃。

(由 HKEPC Android 手機版 發出)

merlin點解用唔到asuscomm ddns? 我隻68u日日都用緊ss噃。

(由 HKEPC Android 手機版 發出) ...
new68u 發表於 2019-1-29 12:06

最新 version 轉左 ddns client 之後就用唔返... 由得佢, 反正我自己有 ddns.

我scan 左 120個 port. 佢話 119 filtered.. 1 closed.
mcdull 發表於 2019-1-29 12:01

scan port係冇意思既
就算ISP全開, 你冇service, 佢都係會fail

會唔會係你續左約/join左PCCW Wi-Fi, 然後部modem變左router?