[操作疑難] X86 OpenWrt 安裝無線網卡問題

想逃部 3865U 工控軟路由

內置 mini pcie

上  Openwrt 官網查過
https://wikidevi.com/wiki/Ath10k

支援 Compex WLE650V5-18 (QCA9888) 又係雙天線

價錢又合理

官網話天線係 UFL 接口

我去逃佬搜過 ufl 天線 sma

出左好多結果

都係講

ipex4代转SMA外螺内孔线 mini网卡M2天线接口转接线UFL四代测试线

到底係咪 UFL=IPEX4 ?

即係買 IPEX4 接口線就啱用 ?
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想逃部 3865U 工控軟路由

內置 mini pcie

上  Openwrt 官網查過

支援 Compex WLE650V5-18 (QCA9888)  ...
kofz 發表於 2019-2-1 15:47

通常玩軟路由都係另外駁ap.

呢部好似唔係行intel lan card

agree
買部cheap cheap netgear, turn off DHCP就成為AP mode

呢部好似唔係行intel lan card

agree
買部cheap cheap netgear, turn off DHCP就成為AP mode ...
raywan 發表於 2019-2-1 22:53

82583 係 intel lan

通常玩軟路由都係另外駁ap.
雯雯 發表於 2019-2-1 22:38

就係想試下玩軟路由 + 內置 ap

9412 發表於 2019-2-1 22:57

相同 cpu 有款用 Intel I211-AT

仲要平幾舊

但因為唔支援 ros

所以寧願貴少少買哩款

硬件完整兼容所有主流軟路由 linux os

裝乜 os都冇問題

就係想試下玩軟路由 + 內置 ap
kofz 發表於 2019-2-1 23:39

內置 pci-e wifi card 最怕唔夠大輸出,去唔到好遠
同埋 wifi connections 多個陣易死 / drop connections ?

9412 發表於 2019-2-1 22:57

係bor...睇唔到tim

回覆 6# kofz

有無邊隻機,有J1900以上, dual intel lan port
1000人仔以內

內置 pci-e wifi card 最怕唔夠大輸出,去唔到好遠
同埋 wifi connections 多個陣易死 / drop connections ...
觀星是答案 發表於 2019-2-2 00:15

個 wifi 預左只係房內用

純粹測試下 diy ap(搵嚟搞)  

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)