用緊網上行1000M 配 華碩AC87U 要如何設定,THANKS

話說小弟呢兩日CHECK番原來用緊網上行1000M(一路都唔知),
配埋隻HG8045,一路用都冇問題,但早兩日入手隻AC87U,
就開始試下兩者分別,我用手機APPS分別做過測速:
HG8045 DOWN: 100M  UP: 110M
AC87U   DOWN: 9X-100M UP: 100-110M
1000M PLAN 係咁速度?
係咪我設定有問題呢?
THANKS

話說小弟呢兩日CHECK番原來用緊網上行1000M(一路都唔知),
配埋隻HG8045,一路用都冇問題,但早兩日入手 ...
封心戒色 發表於 2019-2-1 23:51

行2.4 , 100M係頂磅

你試下閂咗手機個wifi, 行近router再開返wifi,等佢攞返5ghz wifi, test多次

via HKEPC Reader for Android

師兄,我已經用緊5G了。
更正係HG8045Q 和 AC87U先啱,記錯左。

剛剛試過,都係咁慢
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

咩手機

咩手機

~你好嗎~ 發表於 2019-2-2 17:38

samsung c7

上網線打足8心cat5e?

上網線打足8心cat5e?
minibanana 發表於 2019-2-2 20:53

線身印住cat5e,應該冇錯。
今日另外用iphone 6s 測速,結果係快約1.5倍,
我諗應該係C7 wifi速度慢影響結果。

另外想問有冇PC用嘅wifi接收器夾AC87U 可以食到1000M,
可有推介?

線身印住cat5e,應該冇錯。
今日另外用iphone 6s 測速,結果係快約1.5倍,
我諗應該係C7 wifi速度慢影響 ...
封心戒色 發表於 2019-2-3 01:09

試試買條 Cat 6 / Cat 7 番來試下~ 我PCCW 300MB 用 Buffalo Cat 7 線 ( 差唔多120蚊一條) 用Linksys 1900AC Wifi 行足300MB 的~