新手求教Mesh WiFi 及家居安裝問題

屋企500呎左右,居屋多牆,廳到父母房有3~4幅牆,依家個舊wifi完全收唔到,
請問我用mesh wifi係咪好d?同埋多唔多限制?
定係有冇其他router推介下?
因為我唔太熟,budget1k左右~最緊要唔好太難裝~

一千銀左右行貨咪deco m5,mesh好易set,只要識駁電就用得。

via HKEPC Reader for Android

屋企500呎左右,居屋多牆,廳到父母房有3~4幅牆,依家個舊wifi完全收唔到,
請問我用mesh wifi係咪好d?同 ...
zenki0624 發表於 2019-2-3 22:53

每隻之間直線距離最好冇野擋

房最好就係放門口頂

建議你貼個屋企平面圖

幫你唸點擺最好

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

一千銀左右行貨咪deco m5,mesh好易set,只要識駁電就用得。

via HKEPC Reader for Android ...
yanchoki 發表於 2019-2-3 23:51

或者逃 Tenda nova MW6 (3個裝)

我用緊

699人仔

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

via HKEPC Reader for Android ...
yanchoki 發表於 2019-2-3 23:51

搵唔到我住個度,但係搵到近似,router擺係客廳,
主人房係收唔到~加多點係我依家既router係舊式router~唔知關唔關事~

每隻之間直線距離最好冇野擋

房最好就係放門口頂

建議你貼個屋企平面圖

幫你唸點擺最好

via HKE ...
kofz 發表於 2019-2-4 00:22

我之前引用錯左,上一個係reply返你既~
另外都想問,真係識駁電就ok?2個router connect唔駛set野?
同埋set好之後就可以好似普通wifi咁用?

最少2個 Google Wifi
尾房門口一個
走廊口一個
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我之前引用錯左,上一個係reply返你既~
另外都想問,真係識駁電就ok?2個router connect唔駛set野?
同埋 ...
zenki0624 發表於 2019-2-4 01:45

Mesh 就係為左設定簡單而存在

主機要駁 lan 線 + 火牛

其他子機淨駁火牛

設定簡單

基本上 apps搞掂

子機一開就會搜主機訊號之後自動連接

所以要先 set主機

之後子機通電連接就搞掂

唔同牌子型號設定上可能有少少有分別

明白哂,真係麻煩哂咁多位師兄,
即係依家買 deco m5,或者tender nova mw6最好la~
我自己仲見到隻linksys whw0102,$1085,呢3隻揀la~

明白哂,真係麻煩哂咁多位師兄,
即係依家買 deco m5,或者tender nova mw6最好la~
我自己仲見到隻linksys w ...
zenki0624 發表於 2019-2-4 02:22

Mesh 選購方面

可以參考外國測試網排名

https://www.smallnetbuilder.com/tools/rankers/wifi-system/view