要買過隻Router

我用緊隻主Router ASUS RT-AC66U 壞壞地,要買過另一部。睇啱Asus RT-AC86U同Netgear R7800或R8000。請問有冇意見?
家中用1000M寬頻,會以Homeplug接去另一隻ASUS RT- AC66U_B1副Router(用作AP)。

via HKEPC Reader for Android

建議86u,一set好似會比較好啲

我想知道router點樣會壞壞地?
其實我見呢年上網路寬頻group問換router,來來去去都係問換咩router好,一係換86U,一係叫人唔好買Q字頭network chips router,O的問題來來去去都係問/答O個O的,無O的高質素題問

我想知道router點樣會壞壞地?
其實我見呢年上網路寬頻group問換router,來來去去都係問換咩router好,一係換8 ...
raywan 發表於 2019-2-6 22:59

1. 有一些網頁,由電腦經有線LAN去,話冇左個網頁,又話可能係對方網站server有問題,點知用手機上同一網頁 (同樣經同一個Router),又去到,Reboot Router之後,又正常返。
2. 開電腦時,一直都係一入到Windows,右下角的LAN icon係會正正常常咁show出黎,但呢一兩個月就成日有個黃色感嘆號晌度,但又上到網 (但都有上面 1 那個問題)。
3. 入去Router設定首頁時,成日話冇連接Internet,但又係上到網,Reset過(唔係Reboot)部Router都係咁。
4. 手機玩玩下手遊時會斷線,連唔返,Reload過隻Game都未必得。要由5G轉返2.4G先可以 (已經坐晌Router旁邊)。
5. 部電視睇睇下Netflix會斷線,要人手連返線先得,係最近一兩個月出現。

建議86u,一set好似會比較好啲
蠢貓 發表於 2019-2-6 20:59

請問86U係唔係一定要直放部機,唔可以橫放?

回覆 1# Loft

將主router同AP對調應該OK
Router set DNS: 8.8.4.4 / 1.1.1.1

真係要買新,AC66U B1 / R7000都已經夠玩有凸,唔好買R8000

回覆  Loft

將主router同AP對調應該OK
Router set DNS: 8.8.4.4 / 1.1.1.1

真係要買新,AC66U B1 / ...
bighead 發表於 2019-2-6 23:32

師兄可以解釋下R8000有乜缺點?

請問86U係唔係一定要直放部機,唔可以橫放?
Loft 發表於 2019-2-6 23:24

呢個無所謂,隨你喜歡點放都得

呢個無所謂,隨你喜歡點放都得
蠢貓 發表於 2019-2-7 00:16

因為我在網上見到86U的背面相片,四個LAN插好似要直放先得,唔知有冇睇錯

你買牙石,可以行ai mesh,模擬mesh效果
買netgear就唔得