[開箱] 洋垃圾(?!)開箱 Netgear V7610

事緣剛續約PXXW寬頻, 並由200M昇級至500M,
而之前一直只係用緊T?-link 150M 的 旅行N Router WR702N;
所以昇級後更加用唔盡個寬頻, 興起換 Router 的想法;
(btw, 呢隻旅行Router比想像中好, 買返黎一路24小時長開;
幾年間印象中都好穩定冇Hang過機, 留作後備機)

心目中想搵直立無天線款式;
大約AC1200-1750左右嘅配置已OK,
但落場睇好似冇咩選擇...
(太耐冇留意Router嘅產品, 脫晒節了)

所以都係上某寶搵下; 先後睇過幾款, 包括:  
?elkin AC1200, ?-link 868L,  ?inksys EA6x00, ?etgear R6300 , ?sus AC-56U...etc.
(都係二手機, 價錢由$90-300幾人仔),
最後差少少就購入新出冇耐嘅華?路由X2;
臨尾上佢個官方討論區睇下評論, 見到唔少人有斷線問題,
經常需要重啟, 於是又打消左念頭

正當唔知買咩好嘅時候,
某寶下面嘅推薦欄出現左呢件野:
Telstra Gateway Pro (Netgear V7610)
據說是Netgear 為澳洲電訊公司Telstra嘅定制機,
Spec:
Broadcom (Duo Cores), GigaLan,
128MB Flash/256MB DDR,
AC2800M(600Mps+2166Mbps)
MU-MIMO, USB 3.0x2...etc.

直立無天線款式而且價錢在預算之內 (由300幾-400幾人仔);
Spec上面符合要求, 又似乎不是二手機,
似屬洋垃圾(?!)一類多D,
最後找了某間有原裝盒同配件的買;

開箱照, 比想像中大部, 用盡個盒大細 24.3cm x 24.3cm

說明書, Cat-5E Cable 兩條, 12V3.5A火牛, Wall Mount...etc.

我只係當佢家用Router黎用:
所以都冇咩特別嘅測試, 都係測下速:
某寶買左無線 AC client (Netcore MW392)未到;
用番現有嘅 Realtek N USB做測試,
速度都快左, 以前大約 50-60 Mbps左右

缺點:
1. 網上面呢部機嘅資料比較少
2. 冇 firmware update, 網上據講話佢會detect新ver自己update, 但香港未必用到,
   (現機係2.2.2.6, 最新是2.2.2.21或2.2.2.28)
   同埋話某D function有Bugs, 但我只當佢普通Router一般上網用, 暫時ok
3. 開機或轉config save之後都幾慢, 要幾分鐘先上番網
4. 雖然未用過Netgear嘅router, 但對比網上其他Netgear嘅機睇, 佢advance嘅選擇項目好似相對少D
    eg. 冇BT download

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

網上睇manual date係2/2016,即係3年前貨,呢類訂制貨色只係當一隻basic router用,唔好望有咩特別功能

部機反應慢可能係舊款CPU,呢個冇辦法,我都係用緊二手洋垃圾,行7X24都冇hang過機

事緣剛續約PXXW寬頻, 並由200M昇級至500M,
而之前一直只係用緊T?-link 150M 的 旅行N Router WR702N;
所以 ...
mingsmac 發表於 2019-2-7 17:06

有冇5GHZwifi測試?
Where can buy it?

via HKEPC Reader for Android

請問是淘寶買嗎?

網上睇manual date係2/2016,即係3年前貨,呢類訂制貨色只係當一隻basic router用,唔好望有咩特別功能
...
wyhui5124 發表於 2019-2-7 17:31

十分同意
原本最後係?etgear R6300 同 ?sus AC-56U之間選擇,
但二手價一樣要接近2-300人仔, 而且相對起黎,
呢部點都叫做新D, Spec又好少少; 貪新鮮試下新野

有冇5GHZwifi測試?
Where can buy it?

lwlbanana 發表於 2019-2-7 19:58

洋垃圾當然是淘X啦
5GHZ wifi未必試了,
淘左Netcore MW392未知幾時到手,
而且都唔係咩高階野, 只係ac900,
可能只比現在再快少少吧?

點解唔買totolink

回復 6 #mingsmac

300n+867ac
Ac果邊應該行到400m,算好快架喇

回覆 1# mingsmac

ching, 請問你有冇試過用佢個FXO及FXS port? 香港嘅PSTN適用嗎?

可以嘗試插FXS到牆身街線, FXO插部有線電話

回覆  mingsmac

ching, 請問你有冇試過用佢個FXO及FXS port? 香港嘅PSTN適用嗎?

可以嘗試插FXS到牆身街 ...
gozilla 發表於 2019-2-10 10:44

Sorry 冇呀, 我只當佢普通Router一般上網用