[操作疑難] AC1200用200mbps會唔會食唔盡?

因為屋企多數用wifi上網。(router 行ac1200)
自己用speedtest測過,router實際輸出最多都喺200mbps(本身1千M寬頻)
想問下如果接受到而家router速度,來緊(新約/舊約)喺咪揀返200M嘅寬頻上網就得?
(因為聽sales講,modem出router一定喺減半,即喺我最少要用500M先可以用盡而家嗰router?)
多謝各位解答,thx

Router係咩型號?

自己用speedtest測過,router實際輸出最多都喺200mbps(本身1千M寬頻)
-pc插線 定 手機/notebook wifi test?正路ac1200 router應該食到1000M(插線) / 400M以上(wifi但要睇client)

想問下如果接受到而家router速度,來緊(新約/舊約)喺咪揀返200M嘅寬頻上網就得?
-如果confirm router最多食到200M,唔換router o既情況下揀返200M嘅寬頻上網就得,再高經完router都只會得返200M
但如上面講正路你隻router唔應該只食到200M

(因為聽sales講,modem出router一定喺減半,即喺我最少要用500M先可以用盡而家嗰router?)
-錯,modem出router唔會減半。今時今日o既giga (wan) router理論食到近1000M速度

回覆 2# C-Leung

師兄,我部router喺br-6478ac v2
我喺用iphone 7 connect 5Gwifi 去test(之前上網唔知睇邊篇文章話ac1200 router實際wifi都係250mbps左右,所以先冇懷疑)

回復 3 #yipmingkit

Ac1200照計應該去到400m
試下喺router度睇下有冇開hardware nat、5G wifi set做ac only+160m hz bandwidth
睇下有冇改善?

Modem出router減半絕對係假話

via HKEPC Reader for Android

因為屋企多數用wifi上網。(router 行ac1200)
自己用speedtest測過,router實際輸出最多都喺200mbps(本身 ...
yipmingkit 發表於 2019-2-12 21:39

1000mb上網 AC1200 router wifi出200mb其實都合理數字以內 睇你接收果舊野行咩啦
除非你隻router換隻傳輸快D之外 電腦張卡/USB都要接收效能夠高先可以行得更快
btw modem出router一定減半都講得出果個sales肯定唔識野
modem LAN to Router WAN 垃圾牌子垃圾model都出7成幾啦

Modem出router減半絕對係假話  

via HKEPC Reader for Android
kachungho 發表於 2019-2-13 04:15

多年前﹐仲有router功力有效﹐力不從心﹐得確有此問題﹐但今時今日的新款router﹐再無此問題(或者講已經有500M 以上的處理能力)

至於真係減半﹐你用200M Plan﹐但配隻100M 的router﹐咪剛剛好速度減一半囉。

以上﹐係講插LAN線的情況。

至於wifi方面﹐除左睇router本身之外﹐仲要睇client本身的wifi硬件﹐包括天線數目。
好難簡單去講的。

modem出router(wifi)減半錯唔晒, 但主要係1000M先有呢個現象(手機wifi好少過到600Mbps)
200M+giga WAN既AC1200 router, 5GHz wifi應該行到8-9成

回覆 4#

啱先開著hardware nat 同disable咗2.4G速度竟然完全冇分別= =
(iphone 7 收過300-400m以上,所以應該唔關client事)
另外5G嗰到只喺得20/40/80MHz揀
我諗呢隻router本身就喺得咁嘅速度
買嗰時諗住佢行5G應該快n wifi(100mbps)幾倍先喺
點知只喺得dual channel 同快多100mbps O__O (浪費錢仲廢置咗以前部n channel router)

5G 80MHZ 先有 866mbps
試下SET 5G 80MHZ  再放近部ROUTER TEST
WIFI 減半好正常 應該測到400 上下

/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2485139&page=1
/forum/viewthread.php?fid&tid&page