[操作疑難] modem los 紅燈

爬文後知道係冇訊號。
想請教光纖頭入modem 果個位最前果度正常是否有微光透出?

現在是冇光的。

Did you call your ISP?

call isp support is the best way to fix it

爬文後知道係冇訊號。
想請教光纖頭入modem 果個位最前果度正常是否有微光透出?

現在是冇光的。 ...
reddogdog 發表於 2019-2-13 10:30

據說係人眼睇唔到的 "死光"﹐所以你係唔可能睇條線有無光射出﹐而去判定條線有無光到。

真係有 "死光" 到﹐又被這些睇唔到的 "死光" 射入眼﹐係可以致盲的。

睇下室內有無線鬆﹐隔一兩小時都無正常番﹐就call ISP 啦﹐
(隔一兩小時就係睇下有無其他人在機房整緊野短暫被甩線﹐同埋真係ISP短暫出故障)

同埋光纖唔一定要用可見光做傳訊

據說係人眼睇唔到的 "死光"﹐所以你係唔可能睇條線有無光射出﹐而去判定條線有無光到。

真係有 "死 ...
peter_chan 發表於 13-2-2019 10:41

明白了。
已約左人上黎睇,係唔自在冇網上,睇下自己有乜可check.

真係有 "死 ...
peter_chan 發表於 13-2-2019 10:41

停左 12小時了,昨晚打左去約時間。

明白了。
已約左人上黎睇,係唔自在冇網上,睇下自己有乜可check.
reddogdog 發表於 2019-2-13 10:46

只要用電腦直插modem都上唔倒網的話,基本上就可以打電話上ISP call support,機樓會remote睇倒隻modem個status(包恬有冇插RJ45落電腦等等),唔駛理咩係LOS,而光纖係行紅外線,人眼係睇唔倒嘅

只要用電腦直插modem都上唔倒網的話,基本上就可以打電話上ISP call support,機樓會remote睇倒隻mode ...
wyhui5124 發表於 13-2-2019 11:23

用手機相機去睇,睇唔睇到?

用手機相機去睇,睇唔睇到?
reddogdog 發表於 2019-2-13 11:28

手機個相機infrared range冇規格,聽講話只可以睇倒1200nm或以下,但modem行over 1300nm,嗰個wavelength未必睇倒,而且條beam好幼,要對到好正90度先可以射入個sensor,唔用optical power meter都好難check。

另外,千祈唔好俾ISP知道你折過個光纖頭,假如個頭死的話分分鐘入你數,個光纖頭係唔預user搞的。