[操作疑難] Download緊嘢嘅時候上唔到網

咁屋企就用緊100mbps
呢個問題只係出現喺其中一部LAPTOP上面
當我download緊嘢食晒100mbps bandwidth嘅時候上網會上唔到
但其他電腦download嘢時上網又冇問題(好似識自動分配bandwidth比download同上網)
有問題部機用緊intel ac 8265
所有電腦都連同一個wifi

比個例子
我steam update 緊game
想上吓網都上唔到,一定要等到down完

而另一部laptop一啲事都冇
照常上網同時update

(假設全屋得一部電腦用緊wifi)

咁屋企就用緊100mbps
呢個問題只係出現喺其中一部LAPTOP上面
當我download緊嘢食晒100mbps bandwidth嘅時候 ...
Hiyori 發表於 2019-2-23 16:07

可以裝軟件限制某個軟件流量

或者設定流量優先次序

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

可以裝軟件限制某個軟件流量

或者設定流量優先次序

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4) ...
kofz 發表於 2019-2-23 16:10

其實windows入面有冇得set

其實windows入面有冇得set
Hiyori 發表於 2019-2-23 16:15

應該冇

要另外裝軟件

流量軟件介紹
https://windowsreport.com/bandwidth-limiter-windows-10/

其中 NetLimiter 主要功能係某個軟件限速

cFosSpeed 就可以 set 某個軟件流量優先

寬頻年代哩兩個軟件幾有用

轉左用1g光纖+買左 nas

已經冇用好耐

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

Windows內置好似有個功能係分bandwidth
正常預設係20%
你睇睇係咪較咗做0?

http://engineermoneybook.blogspo ... ndows-720.html?m=1]
唔好較做0就ok了,用返預設20

via HKEPC Reader for Android

Router 有冇得 set QoS?

應該冇

要另外裝軟件

流量軟件介紹

其中 NetLimiter 主要功能係某個軟件限速

cFosSpeed 就可以 ...
kofz 發表於 2019-2-23 16:15

多謝分享,感激

Windows內置好似有個功能係分bandwidth
正常預設係20%
你睇睇係咪較咗做0?

唔好較做0就ok了,用返預設20 ...
蠢貓 發表於 2019-2-23 16:25

見到冇開,我試下開左點先,感激

Router 有冇得 set QoS?

c14101 發表於 2019-2-23 16:26

有,試過set冇用仲拉低左個upload speed

steam settings度有得set download bandwidth limit