[操作疑難] openwrt請教: restore backup 同 reset vlan

openwrt 有2個問題請教大家:
1. luci 介面backup了config setting, 如果restore去第二隻同一型號的router, 有無問題? 有此一問, 係因為我爆開個backup file, 發現連MAC address都backup埋.
2. 如果switch 設定裡面搞死咗D vlan, 用luci介面的reset 或者 捅reset掣 可以返返去initial default狀態嗎? 還是要重新flash openwrt? 還是有其他方法救?
3. 聽過可以mtd write個partition backup去restore成個openwrt, 包括裝咗的packages , setting咁, 有無師兄試過? 有無教學?
謝謝大家.

luci介面的reset 有時根本唔work
用指令reset重設 OpenWrt, 參考
https://medium.com/openwrt-iot/l ... etting-48b77417a950

我 backup / restore 而家經breed 介面做, 可以還原裝咗的packages , setting
不過同一型號跨router做restore未試過, 個人未試過有咁嘅需要

不過如果要進一步硏究mtd backup/restore, 可參考
https://blog.wawajohn.net/538.html

謝謝師兄,很有幫助。
第3個問題解決。
相同型號、跨router restore可能要自己試。想法是如果restore改得到MAC,即係可以再改,最多再刷機,前提係要有隻後備router先得。
最麻煩是問題2,如果整亂咗switch port setting, 又無法reset,可能連lan port都access唔到router,唔知點救。

仲有原來breed咁好用,難怪變咗標準裝備咁。

其實只要喺breed做哂所有backup,只要唔錯手update bootloader,個人想像唔到有乜情况還原唔番

就算你刷錯firmware或做錯設定磚咗 ,只要breed仲work ,都可以入到 192.168.1.1 breed介面restore backup還原所有嘢

大前題喺要喺breed介面update firmware, 當然任何情形下唔好錯手update bootloader

我一般會用mtd write先backup原rom,然后刷breed再做一次full backup同 eeeprom backup。mtd write 寫出黎既all.bin可以用用programmer寫,唔知breed嘅full.bin 係咪一樣? @solexkey師兄有冇經驗?

@sparrow

我冇記錯嘅話,mac 喺eeeprom.bin或者叫factory.bin裡面,無論如何此partitions/files同款號router不通用!你要keep好呢個file,磚左就用得著。我有幾次磚都係USB-TTL 寫返個 backup入去。

其他files/partitions似乎可以從同型號router「借」。老實講如果有刷breed,你並不需要「借」,always可以入breed刷rom; 只要keep好個 eeprom.bin

我一般會用mtd write先backup原rom,然后刷breed再做一次full backup同 eeeprom backup。mtd write 寫出黎 ...
semson 發表於 2019-3-3 11:24

我無刻意比較過研究過 mtd 嘅 firmware.bin 同 breed 嘅 full.bin, 因為我嘅backup目的只在意還原原先功能

但印象中 mtd 嘅 factory.bin (我喺未刷任何嘢之前,原生factory rom做嘅eeprom.bin backup) 同 breed+openwrt 嘅 eeprom.bin, 如果 factory rom->breed+openwrt 流程無錯手搞彎嘅話喺會完全一模一樣, 所以可以用呢個方法引證mac 喺 factory rom->breed+openwrt 流程有無錯手搞彎咗, 亦可以用factory.bin喺 breed還原原本嘅mac同其他parameters, 當然大前題喺你要有喺未刷任何嘢之前,原生factory rom做嘅 mtd 嘅 factory.bin

你嘅backup流程基本上同我嘅喺一樣, 但咁耐而嚟都好太平,  mtd 嘅 backup從來未用過

breed 嘅backup都喺用嚟喺試完packages/settings 之後快速還原router之前狀態

用咗breed 之後, 已經好耐無用TTL線啦

謝謝2位意見。
再做咗下功課,找到:
https://openwrt.org/docs/guide-user/installation/generic.backup
"Please have a look at file_system and the flash layout details and take notice, that OpenWrt covers only the firmware part. The bootloader partition, ART/NVRAM and similar partitions are NOT part of the OpenWrt firmware....."
"....Since OpenWrt does not write to those partitions...."

因為刷openwrt前無backup,如果根據以上資料,唯有而家來做。cat /proc/mtd見到有"factory",正正同2位師兄所講的一樣,即刻backup先。
luci的backup係setting, 如果restore去第二隻同型號唔知會發生咩事,我有興趣試試,個人估計會skip MAC嗰part,有時間再搞。
breed睇來避唔開,只係仲未搵到教程返去原廠bootloader。

回覆 8# sparrow

印象中見過有強國網友提過還原原廠bootloader方法(可能只喺靠估)
1)先喺未刷任何嘢之前,原生factory rom做bootloader.bin backup
2) 刷咗breed之後喺breed介面用step 1) 嘅bootloader.bin 去更新bootloader

當然唔work嘅話必磚無異, 要用編程器去救
風險唔小

回覆 9# solexkey

如果breed好似openwrt咁well-documented就好了,連恩X原作者的thread都無講點返轉頭,實際試驗個案完全找不到。不過可以理解,好用的話無理由返轉頭。