[開箱] NETGEAR R7000P開箱+簡單報告

人生第一次買500+嘅router(窮 ),當然要影返一set相留念。
買佢主要原因係個樣睇落幾型
之前用嘅小米router信號差,所以今次試下用大牌子嘢。
R7000P有手機apps可以控制,感覺用落都幾方便,雖然apps界面設計冇小米咁好睇,但功能多啲。
換router最主要原因係舊嘅小米路由器mini同我部laptop仲有小米MIX2S“八字唔夾”,
laptop用WiFi連住佢上網會無啦啦限速到6Mbps左右,MIX2S用佢上網有時網絡延遲好大,
試過無數次打機嗰時因為WiFi唔穩定而掉線
今日終於頂佢唔順,即刻去黃金買咗開箱嘅呢部router,
(&)都唔算貴。

目前用落連線都幾穩定,信號強度可以覆蓋全屋範圍。
後續再睇下佢嘅apps有咩玩法。

———————————————
簡單咁報告一下:

NETGEAR R7000P有兩個app可以控制,
一個係NETGEAR Genie,另一個係Nighthawk。
Nighthawk其實幾多餘,似係界面美化版+閹割版Genie。

↑Nighthawk得四個功能。

↑NETGEAR Genie一堆功能,又多又實用。

講下Genie嘅部分功能:

“加速傳輸”好似可以過file俾同一網絡下嘅其他user?

click入“WiFi分析”,入面有幾個分析WiFi信號嘅功能。

↑測試信號強度。

↑檢查WiFi頻道干擾。

↑WiFi頻道圖。

試下喺屋企角落測試信號強度:

感覺表現幾好。
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

呢款都係我打算換的名單之一

師兄你屋企間隔如何? 有幾多幅牆?

回覆 2# 小子

由房到廳最多兩幅牆,到廚房就三幅牆,400呎細屋。

wifi 5G 有幾快?

wifi 5G 有幾快?
tony1608 發表於 2019-3-5 08:11

屋企用100M寬頻咋,試唔到個router可以去到幾快……

呢隻有無得 flash Merlin?

呢隻有無得 flash Merlin?
321 發表於 2019-3-5 10:46

https://www.hkepc.com/forum/redi ... 50&pid=37404406

用緊R7000表示都收得唔錯, 係有時3幅牆就麻麻地

用緊R7000表示都收得唔錯, 係有時3幅牆就麻麻地
ki225 發表於 2019-3-5 11:42

我仲用緊R7000 由merlin 轉返stock rom ..

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

屋企用100M寬頻咋,試唔到個router可以去到幾快……
hk133 發表於 2019-3-5 10:01

師兄會忍唔住升級1000M
我都係Tp link c9 升級r7000
原廠都夠穩定 唔洗刷rom