裝CCTV(NVR and IP CAM)

HIKVISION OR DAHUA好?

如果要街外用手機ACCESS返去屋企睇NVR同IP CAM,要開邊幾個PORT?
係咪就咁係ROUTER度SET PORT FORWARDING就可以?

應該係 PORT 3777 ......... 做返 NAT PORT MAPPING 搞掂.......

如果要街外用手機ACCESS返去屋企睇NVR同IP CAM,要開邊幾個PORT?
係咪就咁係ROUTER ...
vista999999 發表於 2019-3-5 22:58

我公司用HIK,都算易set,
我唔太識,開左8000,8080,443,554,手機用app,電腦用ie

via HKEPC Reader for Android

係咪就咁係ROUTER ...
vista999999 發表於 2019-3-5 22:58

依家D新NVR,多數有APPS比你REMOTE睇, 亦唔需要PORT FORWARDING
佢會自動開NAT, 除非你個防火牆BLOCK 晒內網出街(即唔比上網),唔係應該乜都唔洗SET

但如果一定要電腦睇,就可能要

公司有幾個倉在新界不同地方全用HIK,用他的HiDDNS而Router開了UPnP不需做PORT FORWARDING,手機裝iVMS-4500 App就能流暢看IPCAM,電腦裝iVMS-4200 Client,兩者都很穩定。

見多人用HIK, 其實我係以前幫公司客做HIK都有SET過一兩次,但好已兩年前既事,好多野要注意,放PORT要放好多,但當時個客只係佢公司電腦睇,未有裝手機APP,我都唔知有APP呢回事...買完SET好左話俾大家知

我公司都用緊 十幾套 HIK
有ipcam 有TVI
係大陸訂落來香港
基本上都滿意
唯一唔同係要用簡體介面 同簡體pc 軟件
手機app 就一樣用到
其實大華 同HIK 都係大路野 冇乜獲
兩年保同一年保冇乜分別
暫時壞過一部TVI 都用左4年先壞
HIK 以有少少唔跟standard 格式
上次因為某d特別原因想將ipcam 轉返銅軸出比舊機用住先
結果 新款d H.265+ ipcam set 返做264都唔work
要搵返支舊264cam 先work
大華我少玩就唔清楚了

HIK大陸牌子...
其他大陸牌子都唔好攪
我個人唔會建議用啦...