[操作疑難] 內地裝修鋪光纖

應該用咩線?使唔使香港買料返去?  預計用中移光纖或中電信光纖上網 !

香港買返上去?70,80年代? 淘寶大把貨你揀啦,lan線用綠聯,router用榮耀,又平又靚

via HKEPC Reader for Android

應該用咩線?使唔使香港買料返去?  預計用中移光纖或中電信光纖上網 !
rebmup 發表於 2019-3-15 08:41

17年前的確自己車二箱AMP上去,今時今日連tplink都有一箱箱的cat5e cat6線,keystone, 我返而買落香港。

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

17年前的確自己車二箱AMP上去,今時今日連tplink都有一箱箱的cat5e cat6線,keystone, 我返而買落香港。
...
echen 發表於 2019-3-15 12:39

咁我應該買咩線?

咁我應該買咩線?
rebmup 發表於 2019-3-15 13:11

https://www.tp-link.com.cn/product_list_reticle.html

Cat6 or 5e up to you

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

rebmup 發表於 2019-3-15 08:41

記得留位俾ISP入fibre.

雯雯 發表於 2019-3-15 13:59

正確,新樓依家有弱電箱預留位?

正確,新樓依家有弱電箱預留位?

echen 發表於 2019-3-15 14:10

小區既話通常都有, 但有D發展商仲係預埋網線入戶, 最後都係要ISP重新拉.

雯雯 發表於 2019-3-15 13:59

即係拉條喉就得?

即係拉條喉就得?
rebmup 發表於 2019-3-15 15:59

通常會做個大D既弱電箱入晒D線同device, 具體條fibre係點樣走線由你樓道井入戶請問返你既物業管理處或ISP所屬片區既裝機師傅, 亦可以問o下你D隔離左右.