[操作疑難] 100M轉1000M拉線問題

宜家用緊100M, 裝修時由面制拉暗喉駁左去電視機後.
想問問如果轉用1000M或以上, 可以點搞?
網絡公司會重拉線去到本身果面制? 我要點先可以再駁去電視機後個面制?
請指教..

本身有喉﹐就同師夫講條光纖入屋後要在某個位做盒仔﹐光纖機放那處。

一般有喉都會say yes﹐對於他們來講都算係舉手之勞。

事關﹐個光纖盒仔無話一定要放在入屋位的。

本身有喉﹐就同師夫講條光纖入屋後要在某個位做盒仔﹐光纖機放那處。

一般有喉都會say yes﹐對於他們來講 ...
peter_chan 發表於 2019-3-20 16:43

係好簡單, 係怕佢只拉到原本個制位..
所以想問問各位有無呢方面既經驗.

係好簡單, 係怕佢只拉到原本個制位..
所以想問問各位有無呢方面既經驗. ...
東尼仔 發表於 2019-3-20 16:51

多年前﹐PCCW 上門網光纖﹐由廳入屋位一直用明線拉到入房。

師夫一入門口就睇位﹐話點同你走線﹐線在門底過入房。
你自己鑽牆就幫你穿牆入。

拉H記100時我要求拉線先經廳面板盒仔再走屋内暗喉入房,帥父二話不說動手同我做
(目測屋内暗喉拉線嗰段用咗約一分鐘)
拉HKBN fibre時cFu前後拉咗3小時先入到廳,區區屋內暗喉嗰一小段如果我要求我相信佢都會幫我做埋

先決條件當然要屋内暗喉無塞易拉線

不過一樣米養百樣人,你遇到個無咁疏爽, 或者之後N咁多張單要跑分秒必爭嘅就唔包一定同你做屋內嗰段啦
例如N年前睇有線, 當時嗰帥父俾我感覺比較爭分奪秒, 滚水6腳咁趕住要走人

拉H記100時我要求拉線先經廳面板盒仔再走屋内暗喉入房,帥父二話不說動手同我做
(目測屋内暗喉拉線嗰段用咗 ...
solexkey 發表於 2019-3-20 17:31

睇來真係取決於個CF.
嚴格上來講, 佢如果凈拉到原本面制都合情合理.

睇來真係取決於個CF.
嚴格上來講, 佢如果凈拉到原本面制都合情合理.
東尼仔 發表於 2019-3-20 17:49

你可以控制嘅就喺安裝日子
揾個閒日去裝比較好, 星期六,日 比較多單要跑

正常情况一定得!有人會要求寬頻出線位係房,通常房間電話線位係經大廳電話線位暗喉入……所以大廳電話線位只係由屋外機房入屋的第一個位,有暗喉由這個“過路位”出的話師傅都會穿的,咁短距離估計3分鐘都唔使~~真係擔心的話致電客服先備一備案!

應該師傅一入屋睇位個陣就醒,跟住就提出自己嘅要求,最緊要大家高興.

有道理,特登請一個上午假等佢黎裝。

你可以控制嘅就喺安裝日子
揾個閒日去裝比較好, 星期六,日 比較多單要跑 ...
solexkey 發表於 2019-3-20 17:53