[操作疑難] 裝修佈線問題. 謝謝

Hello
屋企裝修, 諗緊網線點搞. 請指教. 謝謝

用PCCW 1000m, FTTH
最右手邊房1係主人房, 有電腦
有3部NAS長期online.
房3係小朋友房, 而家無電腦, 但日後可能需要, 預留一個Lan 位
房1及廳, 裝兩部ip cam. (PoE?)
最初打算係走廊放部2nd router做asus aimesh, 因為師傅話拉線, 咁係廳位都有一個lan出, 諗住放router, 同房1駁埋(bridge?). 旁邊放ip cam
兩部ip cam 都用Synology NAS 管
廳有amplifier + speaker, 用chromecast 播NAS D歌

水電師父今日睇位, 話只有廳原有寬頻位有PCCW線入 (但我住同一屋苑, 記得以前有PCCW師傅上嚟講過有電話線位就有得出網線)
而家佢係房1, 拉條喉, 駁去上面原有PCCW個位
ip cam 同廳router位都可去返房1出口

問題
1. 佢咁Plan及放喉, 係咪OK? (其實我唔係好明點樣駁埋)
2. 有無好D的方案
3. router 1 及router 2係咪可以就咁用lan線駁埋做bridge? (Asus AC68u x2) 而不用mesh
4. PoE要用switch, 我應該點搞?
廳個部唔用PoE, 同router 2 駁埋就算?

好亂, 唔好意思. 謝謝

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Hello
屋企裝修, 諗緊網線點搞. 請指教. 謝謝

用PCCW 1000m, FTTH
最右手邊房1係主人房, 有電腦
有3部NAS ...
ho0o0o11111 發表於 2019-3-23 23:17

在電腦檯放router  modem位裝lan 座去你想的房或位置,如有3個位要去就有modem,及router位裝3個lan插座分3個獨立3條線去3個位(房或其他位又是用lan插座),在放router用lan線插入那幾個插座就可去你想去的位置用lan線插入lan位連接裝置

前有PCCW師傅上嚟講過有電話線位就有得出網線<---  走電話線既位,我另外比錢個師傅拉多條lan線,最後 電話線條喉 除左電話線外仲有條lan線,新既佢應該直接穿 光纖線入去吧?

但應該唔係個個師傅肯搞(或者睇你比幾多,又或者睇你本身條喉有無塞)

3. router 1 及router 2係咪可以就咁用lan線駁埋做bridge? (Asus AC68u x2) 而不用mesh
你都可以用ap mode唔同頻道再開漫遊
或 AiMesh 路由器間設定為有線骨幹
https://www.asus.com/hk/support/FAQ/1035140/
就唔會浪費個功能有得玩又方便

4. PoE要用switch, 我應該點搞?
買poe sw囉XD
或者 cam 用 poe 火牛
你睇下放poe sw 個位,夠唔夠通哂去 兩支cam既線先
做唔到 就個別用poe火牛(就只係lan線中途博火牛再出lan線吧)

在電腦檯放router  modem位裝lan 座去你想的房或位置,如有3個位要去就有modem,及router位裝3個lan插座分3 ...
blackkh 發表於 2019-3-23 23:48

Ching, Thanks. 但咁我開一個位就要兩個插座囉?
(房3的ipcam的PoE, 房1的lan, 廳的2nd router = 3x2 = 6個位)
好$$$$$$  
有無得用switch搞搞?

Ching, Thanks. 但咁我開一個位就要兩個插座囉?
(房3的ipcam的PoE, 房1的lan, 廳的2nd router = 3x2 = 6 ...
ho0o0o11111 發表於 2019-3-24 00:17

你一定要選定一個位置去集合你家中所有 LAN 頭既源頭
我屋企係廳個寬頻線出口,側邊都開多左 3 個 wall socket 位分線入其他房
呢個一次性既錢唔可以節省,否則後悔都無用

你見到呢度成日有側問 mesh 同 homeplug ,就係因為裝修時無規劃好屋企入牆 LAN 線

4 port faceplate rj45

喉夠唔夠粗走四條又係另一件事(價)

你一定要選定一個位置去集合你家中所有 LAN 頭既源頭
我屋企係廳個寬頻線出口,側邊都開多左 3 個 wall so ...
觀星是答案 發表於 2019-3-24 00:48

啱既, 肉痛都係一次過.
不過唔想成面wall 都係線位... 我search 下 下面另一ching寫的RJ45 Face Plate先...

另外, 請問你屋企開的wall socket, 係咪開係router隔離?
= 其他房的device - LAN位 - 放modem/router房的LAN位 - router - modem)

回覆 6# rfdingo

Thanks
未鋪喉, 應該有得搞
聽日問下師傅先.

舊電話座可能無入喉,要重新造過.

跟你張圖改:

客廳(光纖,LAN同一蘇底) 拉光纖,1 條 LAN 入主人房
主人房做(光纖,3LAN同一蘇底), 光纖,1 LAN 駁客廳;
1 Lan (PoE) 去房3一個(蘇底), 1 Lan (PoE) 去飯廳(蘇底).
你要3 部PoE Cam, SWITCH 至少要有3個PoEPORT位.

裝修CF 用蘇底計錢,用左四合個蘇底.
CAT 7/CAT 6/CAT 5E CABLE 買比CF 拉.
面板同LAN PLUG, 光纖PLUG 可以自己買,CF 供應.

光纖入主人房,ONU LAN 出--> Router1 Wan1.
Router 1 : Lan Out : 4/8 Port PoE Switch, 去客廳LAN 位. 其他PC,NAS.....
PoE Switch: 去飯廳CAM,去房3CAM(加個SWITCH 就可以用PC),其他PC,NAS.....

客廳router 2 Ap MODE 已足夠比AMP, CHROMECAST 用.
單一SUB LAN 較易管理.

平嘅SWITCH

面板:

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊