[測試] 唔同browser之下的OFCA speedtest

個人主要用FF,近排試吓speedtest發覺食咗蕉,基本上肯定條線唔會咁慢,於是試吓用唔同browser試吓,同一時段run 幾次睇吓咩結果

以500M寬頻線測試
FF: 次次DL都好低,未試過超50
Chrome:有一次試過2XX DL,其他都係4XX-5XX
Edge:全部都係4XX-5XX,而且比Chrome個結果高D

各位用OFCA speedtest試寬頻線有冇事最好用Edge/ Chrome
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

個人主要用FF,近排試吓speedtest發覺食咗蕉,基本上肯定條線唔會咁慢,於是試吓用唔同browser試吓,同一時段ru ...
wyhui5124 發表於 2019-3-26 17:45

42差太遠了

via HKEPC IR Pro 3.5.2 - Android(3.2.0)

點睇都似係你個firefox壞左, 有乜理由離譜到咁

你個野壞左呀

你個野壞左呀
EVANGELION 發表於 2019-3-26 20:23

Thanks brother,

咁啱FF有udpate,咁就update完再試吓,結果都係Edge 個結果穩定D

Firefox: 由2XX-5XXM DL都試過
Edge: 4XX-5XXM DL

最後終於知點解囉,原來FF speedtest嗰陣打爆咗我粒老年i3  Edge反而唔食咁多CPU資源,睇番Edge個netork monitor,最高可以去到成550M

Thanks brother,

咁啱FF有udpate,咁就update完再試吓,結果都係Edge 個結果穩定D

Firefox: 由2XX-5XXM D ...
wyhui5124 發表於 2019-3-27 13:43

你試下熄左ANTI VIRUS再speed test

多謝c hing既發現, 呢排我都有呢個情況出現, 仲以為學其他c hing所講, 個FF'壞'左.跟住我再睇番CPU loading去度8-90%. 我個粒係陳年i5 cpu. 之前我已經轉左第二隻anti-virus. 係有改善, 睇埋c hing個post. 都係cpu loading大之過. (Edge又真係 cpu loading 冇咁大)

你試下熄左ANTI VIRUS再speed test
EVANGELION 發表於 2019-3-27 20:22

我冇外加Anti-Virus,只係用番內置嘅Windows Defender,就試吓熄咗real time protection,FF DL時依然係佔用大量CPU資源, Edge只用一半左右

多謝c hing既發現, 呢排我都有呢個情況出現, 仲以為學其他c hing所講, 個FF'壞'左.跟住我再睇番CPU loading ...
klxcan 發表於 2019-3-27 21:35

咁爭在試埋Chrome同IE,睇吓個CPU使用率:
Chrome: DL時CPU大約75%左右,未可以打爆條寬頻個bandwidth
IE: 同Edge差唔多,DL時都係50%以下,可以打爆條寬線上限550M左右,而且DL個speed非常穩定

所以仲用緊舊款i3/i5等等唔係咁勁嘅CPU用家,用OFCA speedtest最好都係用Edge或IE會比較準確

咁爭在試埋Chrome同IE,睇吓個CPU使用率:
Chrome: DL時CPU大約75%左右,未可以打爆條寬頻個bandwidth
IE:  ...
wyhui5124 發表於 2019-3-27 22:18

你用咩寬頻...
我都差唔多爆CPU都無見過500以下我用amd fx8350我熄左anti virus & firewall