[操作疑難] [非常奇怪]和記1000mb光纖上唔到網

今日開電腦
發現上唔到網
modem 有四個lan 位(同和記職員confirm 4個都用得=4ip)
電腦本身連modem ,但出現網絡問題
然後將電腦插router 就上到網
跟住拆左router,用電腦插modem 又唔得(即使係用router 同一個 lan port)
再跟住用其他盒子直插modem 都唔得,係得router 先得
究竟點解,有無人可教我

打去hotline揾技術支援睇吓喺唔喺機房設定突然出問題

1. 估計唔會係4個port可以拎4粒ip咁筍。以往得而家唔得的話可能改咗制唔俾咁玩

2. 可能和記將粒ip同你router mac address map咗,所以電腦直插modem都上唔到網
以前icable轉router要cmd打ipconfig /release,但唔sure呢招得唔得。或者試下repower modem睇下會唔會release到個ip

H記同時拎幾多粒public ip要睇plan
我當曰簽約個plan話就話包兩個public ip, 但實際使用上4個port可以同時拎4粒public ip
加個switch同時拎到5,6個public ip都試過

如果簽約當曰話包幾多但而家突然少咗, 你投訴都可以
不過無講話包幾多嘅話就

今日開電腦
發現上唔到網
modem 有四個lan 位(同和記職員confirm 4個都用得=4ip)
電腦本身連modem ,但出現 ...
chwsc 發表於 2019-3-29 22:16

請問和記1000mb光纖穩定嗎 ?   用開個寬頻還有幾個月就到期,  想轉 HGC

打去hotline揾技術支援睇吓喺唔喺機房設定突然出問題
solexkey 發表於 2019-3-29 22:49

就係問左支援
佢直頭見到我一個上到,一個上唔

H記同時拎幾多粒public ip要睇plan
我當曰簽約個plan話就話包兩個public ip, 但實際使用上4個port可以同時 ...
solexkey 發表於 2019-3-29 23:10

C兄講得岩
我已經問左確定有四粒ip
宜家打左去,搵佢過黎睇睇

1. 估計唔會係4個port可以拎4粒ip咁筍。以往得而家唔得的話可能改咗制唔俾咁玩

2. 可能和記將粒ip同你rout ...
C-Leung 發表於 2019-3-29 22:57

試左reboot都係唔得

請問和記1000mb光纖穩定嗎 ?   用開個寬頻還有幾個月就到期,  想轉 HGC
atwy 發表於 2019-3-29 23:18

我個度唔錯

就係問左支援
佢直頭見到我一個上到,一個上唔
chwsc 發表於 2019-3-29 23:20

如果個plan 包你幾多public ip同時上網而家突然少咗, 技術支援又幫唔到你搞番掂, 你可以去投訴搞清楚
不過搞番掂嘅機會好大, 唔排除只喺個光纖機突然出問題