廣角IPCam介紹? DLxxk, Vivotxk, Netgxxr... 其他?

各位師兄,有冇廣角嘅IPCam介紹啊? 扒咗好多文都冇乜專題介紹,或者勁舊嘅討論同廣告

我自己有以下要求:

• 1080p@30fps (我發覺依一個係效能上好大一分野,唔知你哋點睇)
  • 配合NAS錄影 e.g. ONVIF (我自己用緊S記)
  • Wireless (因為唔想投資PoE switch淨係俾cam果陣開始用)
  • 廣角
  • 夜攝
  • 支援HTTPS同自定port
  • 某一個國家嘅廠商唔考慮

之前有用DLxxk DSC-2630L, 其實感覺OK嘅但係已經停產。有啲地方仲放緊千幾蚊,新型號都唔使一千,堅係唔明點解。
我搵到一啲可以考慮嘅型號,大家仲有冇介紹仲有冇需要留意嘅地方?

• DLxxk, DSC-8600LH, DCS-8600L (但係唔知點解唔係S/Q記compatibility list)
  • Vivotxk IP-8160-W (聽聞剛剛停產)
  • Netgxxr Arlo Q Plus (唔可以NAS錄)

其實 PoE 如果只用一件野,可以買 PoE Injector ,我隻 wifi access point 要行 PoE,所以就買左隻  Injector
淘寶買一隻 802.11af / at 既都唔駛 100 人仔,當買隻火牛

咁你就少個限制,多 d 選擇

你會唔會錄落NAS度先
唔會既DLINK真係唔錯

回覆 2# 觀星是答案

多謝師兄嘅提議!都係一個好選擇!
    但係就無咗wifi嘅流動性...屋企無鋪線又唔想明線

回覆 3# 脆辣雞腿包

會啊!而家錄緊DCS-2630L都冇問題...

回覆  脆辣雞腿包

會啊!而家錄緊DCS-2630L都冇問題...
blaze 發表於 2019-3-31 23:08

依家新果D好似錄唔到~我諗ching真係要周圍搵下2630L

7. 某一個國家嘅廠商唔考慮

有幾多隻 ip cam 唔係 mic?

回覆 7# fatdog

師兄你個問題係咩意思?audio係optional.

各位師兄,有冇廣角嘅IPCam介紹啊? 扒咗好多文都冇乜專題介紹,或者勁舊嘅討論同廣告

我自己有以下 ...
blaze 發表於 2019-3-31 19:20

1) 1080p@30fps (我發覺依一個係效能上好大一分野,唔知你哋點睇)
2) 配合NAS錄影 e.g. ONVIF (我自己用緊S記)
3) Wireless (因為唔想投資PoE switch淨係俾cam果陣開始用)
4) 廣角
5)夜攝
6)支援HTTPS同自定port
7)某一個國家嘅廠商唔考慮

我用緊1)4隻EasyN 187W, 有1080p 30fps, 3) 4隻cam行wifi, 4) 2.8mm廣角, 5) 有夜攝 6)用手機app即時睇。

2)用緊NVR海康威視 7104N加4Tb harddisk, 可ㄧ個月 7x24長期錄4隻cam。NAS要買 license錄影, nvr同時錄4隻camㄧ蚊都唔使。

回覆  fatdog

師兄你個問題係咩意思?audio係optional.
blaze 發表於 2019-4-1 20:17

mic ... made in china
唔明你點解咁諗

1)你驚 大陸野 安全問題
2)你驚 網絡安全問題

明顯 2)包含 1)
你避到 1),防唔到 2)
解決到 2),1)都唔係問題

咁點解唔做到 firewall 保護自己
咁就 1)2) 都一次解決問題