[操作疑難] 暗喉拉多條光纖 求建議 (情況有變)

現用的ISP質素感下降續約開$298 所以想轉。但想保留條光纖。

轉ISP就要拉多1條光纖在暗喉內,現喉內有4條線:
A. 光纖x1
B. TV x 1
C. Cat6 x 1 上網用
D. Cat6 x 1 固綱電話用

方法
1.犧牲其中一條cat6拖 光纖+4芯電話線
2.直接用喉內的尼龍繩拖入 新光纖 (原來無左條尼龍繩,當時諗住唔會再加線無預到)
3.取出B C D 線,等師傅拉好新 光纖之後自己拉B C 線 + 4芯電話線
4.清空喉內所有線,等 師傅 一次過幫我拖(比多幾舊茶錢),如果師傅肯。

有冇師兄可以比建議我? 唔該。

固綱電話用cat6?
用cat3已經可以,就算ip phone, cat5e都夠用

我會試吓用喉內的尼龍繩拖入(新光纖+尼龍繩)

現用的ISP質素感下降續約開$298 所以想轉。但想保留條光纖。

轉ISP就要拉多1條光纖在暗喉內,現喉內有4條 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2019-4-1 08:53

你條喉有幾長?
係唔係一段仔咁大把?
佢如果用穿線帶同你穿 係驚整壞原先條光纖
如果你有引線尼龍繩我估佢穿到

既然"2.直接用喉內的尼龍繩拖入 新光纖",即係有引線,咪直接用呢條引線拉光纖咪得囉

好多時穿唔倒光纖並係因為穿唔倒條穿線帶,實際條光纖蝴蝶線唔係咁粗;一般師傅都唔想搞個客D舊線,因為奶咗野就真係唔知點收科喇

一條喉二條CAT6+_一條TV好盡
但你加一條光纖 我估真係加到
問題係唔知你條暗喉幾長
如果好短 OK

我自己早排老逗家公屋 走朗穿入黎 一段仔 再暗喉經大門底去另一邊牆行U字
留左三條CAT 5E,佢無用穿線帶,2MINS穿好

你有引線, 光纖咁幼
一段仔博得過喎

應該三個彎位,大約5米左右。

應該三個彎位,大約5米左右。
賣火柴的小男孩 發表於 2019-4-1 12:27

用引線

條友識搞

轉ISP就要拉多1條光纖在暗喉內,現喉內有4條 ...
賣火柴的小男孩 發表於 2019-4-1 08:53

拉走尼龍繩好易拉到一半會唔夠力斷,同埋你咁多線拉個陣最好加穿線膏

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

拉走尼龍繩好易拉到一半會唔夠力斷,同埋你咁多線拉個陣最好加穿線膏

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4 ...
brian1024 發表於 2019-4-1 12:45

上次拉果4條線用左爽身粉。
說的對尼龍繩真係試過拉斷左。