[操作疑難] VDSL 同 光纤, 同様100M, 有大分别么?

请敎同样100M速度,

(1) 只从100M速度来说, 用VDSL电话线/光纤 ,除 latency外, 其它有明显分别么? (我不玩online game)

(2) 我问客服, 现原用VDSL 电话线100M , 如我续约???可否更新安装光纤***他説继续原有配置,
所以我也查问过街站, 我住址100M是有光纤支持, 新客户尊享?
令我怀疑佢想节省投资

正常光纖會穩定D~
你用緊唔會無啦啦改你行光纖,你upgrade 咪局佢拉光纖囉,一係再裝一條新寬頻,
新拉線通常拉光纖~

正常光纤会稳定D~
你用紧唔会无啦啦改你行光纤,你upgrade 咪局佢拉光纤啰,一系再装一条新宽频,
新拉线通常 ...
NeTZoO 发表于 2019-4-12 18:25

你说得对 (我住址此公司没1000M, 最高100M, 其它有1000M)
(1) 所以佢现 offer 100M+MyTvSuper
或 (2) 我过台去$108, 免光纤安装费+送router (1000M 再有须要的才自䐟MyTvSuper)
价钱是 1 : 2 ($160)

另第三个选择 : 电台系质素好, 剩1000M $170, 另$680安装费 (加$28包NowTV)

一分钱一分货 考虑中, 版友有何提议或选择?

VDSL upload not 100Mbps

VDSL upload not 100Mbps
tomchanmot 發表於 2019-4-12 19:23

HGC vdsl2可以有100m upload

请敎同样100M速度,

(1) 只从100M速度来说, 用VDSL电话线/光纤 ,除 latency外, 其它有明显分别么? (我不玩 ...
綠色既小毛蟲 發表於 2019-4-12 18:03

可以光纖嘅話就轉光纖,穩定好多

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

VDSL2每月用唔到幾多次
不打機可考慮較平價嘅光纖服務

VDSL2 下載FULL LOAD應該都系,整體UP DOWN變慢