用 Bitcomit , 會引致斷線?

各位高手,

我用 Bitcomit 1.56, 但間中BT 時會斷線, 我電腦用wire <CAT6>
連其他裝置(手機<WIFI>, PS4<wire CAT.6>)也會斷線.

我關閉了Bitcomit 時, 就從未斷線,
請問係BT SETTING 問題, 定什麼其他原因呢?

ROUTER : NETGEAR R7000P,   
ISP : HKBN 1000MB,

有沒有解決方法?

各位高手,

我用 Bitcomit 1.56, 但間中BT 時會斷線,

我關閉Bitcomit 時, 就從未斷線,
請問係BT SETTING  ...
piano0083 發表於 2019-4-12 23:10

Router 型號? 上網速度?? 有線無線???

Router 型號? 上網速度?? 有線無線???
idolclub 發表於 2019-4-12 23:25

Netgear R7000P
HKBN 1000MB  有線

但照睇唔似 HKBN 問題,
因一關閉BITCOMIT 就沒有再斷線

Netgear R7000P
HKBN 1000MB  有線

但照睇唔似 HKBN 問題,
因一關閉BITCOMIT 就沒有再斷線 ...
piano0083 發表於 2019-4-12 23:43

先check一check斷線是否由於Router 突然自己 reboot 做成的,斷線後入去隻Router度睇一睇 System Up Time,係咪剛剛reboot完

如真的是由於Router reboot做成斷線,先嘗試升級router的firmware到最新版本

若升級到最新版firmware都解決唔到reboot斷線,就唔好再用原廠firmware,可改用其他第三方提供的firmware

Bitcomet 如果個種子熱門連線多速度快,再加上開左DHT功能,整體連線數隨時會超過20,000 sessions,router個firmware寫得唔夠好,就會出現你現時的狀況,斷線甚至reboot

關閉 Bitcomet 的 DHT功能會有改善,但同時亦會減慢BT的速度

先check一check斷線是否由於Router 突然自己 reboot 做成的,斷線後入去隻Router度睇一睇 System Up Time ...
idolclub 發表於 2019-4-13 00:09

沒錯..
Bitcomet 入面有個UDP數量限制.
可以限制刷新DHT時的連線數...上限1000/S..會有機會爆上20000+(定期刷新會定期爆升.)
如果改過既就會爆連線數
默認的話通常冇乜野..可以改低D試試.

各位高手,

我用 Bitcomit 1.56, 但間中BT 時會斷線, 我電腦用wire
連其他裝置(手機, PS4)也會斷線.

我關 ...
piano0083 發表於 2019-4-12 23:10

你部 router 一高負載就斷線

試下更新 fw 睇下有冇改善

哩個情況係半死(最麻煩)

逃佬洋垃圾部份就係咁

如果未過保睇下有冇得維修

你部 router 一高負載就斷線

試下更新 fw 睇下有冇改善

哩個情況係半死(最麻煩)

逃佬洋垃圾部份 ...
kofz 發表於 2019-4-13 07:14