[操作疑難] Dual WAN Router

有兩條1000M Broadband,剛剛買咗隻Synology 1618+ NAS有4個LAN Port可以行4G LAN,而家用緊R8500想換隻Router發揮手上設備最好效能,初步有以下選擇:

1)Asus BRT-AC828 (有齊Dual WAN + LACP LAN,但係已經3年前產品)
2)Draytek 2926AC/2925/2960 (只有Dual WAN)
3)Cisco RV340/345/340W

請問有咩意見或其他推介?

用緊2960, 應該冇LAN 同 WAN aggregation, 一定唔洗諗!

有兩條1000M Broadband,剛剛買咗隻Synology 1618+ NAS有4個LAN Port可以行4G LAN,而家用緊R8500想換隻Rou ...
Vincentfung 發表於 2019-4-16 16:35

AC88U/RT-AC5300 有 dual WAN + LACP LAN

國內網購$1299人仔

港行 $23xx up

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)

國內網購$1299人仔  

港行 $23xx up

via HKEPC IR Pro 3.4.0 - Android(2.3.4)
kofz 發表於 2019-4-16 17:59

你講乜呀???

你講乜呀???
aboutfung 發表於 2019-4-16 18:32

明就自然明

有兩條1000M Broadband,剛剛買咗隻Synology 1618+ NAS有4個LAN Port可以行4G LAN,而家用緊R8500想換隻Rou ...
Vincentfung 發表於 2019-4-16 16:35

2G Dual WAN 以上三款都唔係好既選擇,ASUS 彈性最少,Draytek 行唔足2G,Cisco 行唔足1G

Link Aggregation Control Protocol (LACP)  LAN 建議另外用 Switch,2G Dual WAN router 可考慮MikroTik 或 EdgeRouter,比較抵玩

2G Dual WAN 以上三款都唔係好既選擇,ASUS 彈性最少,Draytek 行唔足2G,Cisco 行唔足1G

Link Aggregati ...
idolclub 發表於 2019-4-16 21:40

ASUS 彈性最少 < 但係效能如何?

MikroTik 或 EdgeRouter < 請問有咩model介紹?

剛剛發現原來Netgear最新AX8都有Dual WAN + LACP功能,唔知呢個選擇又如何呢?

ASUS 彈性最少 < 但係效能如何?

MikroTik 或 EdgeRouter < 請問有咩model介紹?

剛剛發現原來Netgear ...
Vincentfung 發表於 2019-4-16 22:51

Netgear AX系 Dual WAN 功能係香港用會報廢
哩道有講
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=12&tid=2494358&ordertype=0&page=1#pid38331610

要彈性

可以選擇

MikroTik 或 EdgeRouter

基本上機內所有 lan都可以任你設定 wan/lan

主要睇 test results 食到幾多

RB4011iGS+RM
https://mikrotik.com/product/rb4011igs_rm#fndtn-testresults

Edge Router ERPOE-5

過來人,需則我唔係用 NAS,但啱啱新買用緊Asus BRT-AC828
可以比少少建議你
首先,BRT-AC828要行Link Aggregation的話,必需要連裝置都可以玩Link Aggregation才成,而且,我自己研究下得知,LINK Aggregation的網速同DUAL WAN的網速,係無任何關係
Link Aggregation只係區域網路下,而裝置間都有行Link Aggregation才能發揮作用,但係WAN之間出入,Link Aggregation對網速並無特別提升,原因係如果要設定Dual WAN又要發揮最大網速的,就只有Load Balance呢個選項,但Load Balance唔易設定,特別係一開始接觸,因為好多人以為一開即可以搞掂,但實際上係必需要設定對 Load Balance設定下用的ROUTING TABLE,否則會發生DOUBLE NAT的情況,變成一整個網絡死晒
而Load Balance用的ROUTING TABLE,講簡單D係把不同的協議或者PORT做分流,令到頻寛更為容易管理,唔駛話把所有通訊都迫死係一條LAN 線到,同Link Aggregation的意義完全唔同,是否值得咁做就真係睇個人意願啦

但唔否認一樣野,BRT-AC828的WIFI係好勁,我未換ROUTER個陣,用AC68U,在睡房用IPHONE行2.4G係收唔齊3格訊號,換左之後就完全收齊,個人認為極之滿意