[操作疑難] NAS DDNS問題

上文: https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2492256

已有router密碼, 電話試左用DDNS上黑群NAS成功
但唔明LAN之間上NAS想用DDNS會拒絕連線, 要用static IP?

屋企試部NAS就算LAN都可以用DDNS上所以好好奇

兩回事黎......
首先DDNS係用係WAN上面比流動IP有一個網址
而係DDNS上有一樣野無變,係ROUTER上出入街都係用緊同一個IP
而出街的IP上,每個PORT都係得一個係無變到
故DDNS要對應多過一部機,就要做手腳令佢可以按PORT黎自己行(即係網址欄上會變成eg.:WWW.ABC.COM:8080,或者係設備上的設定指明呢個DDNS指向邊個PORT,咁樣就可以比DDNS分配比兩台電腦以上

如果同一LAN有兩部機用同一個PORT,咁就真係唔好意思,係會炒埋一碟的

可能隻 router 唔 support NAT loopback 或者未 config 好呢個功能

同意,有d router未必有NAT loopback.

可能隻 router 唔 support NAT loopback 或者未 config 好呢個功能
觀星是答案 發表於 2019-4-17 12:59

回覆 3# 觀星是答案

我唔係好識NAT, router入面NAT只有呢D
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回覆  觀星是答案

我唔係好識NAT, router入面NAT只有呢D
kcthomlau 發表於 2019-4-17 17:58

我估你呢隻咁舊既 router ,原裝 firmware 應該唔 support nat loopback

呢隻router不support的

回復 5 #kcthomlau

呢隻野好似十幾年產物

via HKEPC Reader for Android

但呢個牌子 , 十幾年前呢一代既產物係最耐用最穩定

NAT loopback我幾年前玩DD-WRT都經歷過,因為舊版DD-WRT係default enable,所以DDNS入LAN冇問題,之後換咗隻router行DD-WRT就奶咗野,原來基於安全理由,新版本個loopback default 係disabled,要手動加script先可以enable番