[開箱] Mikrotik RB450Gx4 偽開箱

3月頭開始玩Ubnt EdgeRouter X
其實又無話唔好用,但用左幾年 rb450g,之又玩左幾年x86既 routeros
總覺得個界面少d野咁,
就研究買番隻Mikrotik

發覺得好少人講RB450Gx4
因為同期有隻平一截但性能接近(少d ram同rom,初期特板仲送多左ram) 既
RBD52G-5HacD2HnD-TC  (即是 hAP ac² / hap ac2 )

前者要7舊人仔,後者只係4百幾人仔....

但由於經過 rb450g 既考驗(懷疑熱死,而家後悔掉左 個殼原來同系通用 )
hap ac2 多數用家都表示熱情(即使已經有散熱片  http://ros.tw/wp/?p=3126  )

最後都是選 RB450Gx4
http://ros.tw/wp/?p=3128  (無散熱片都咁低溫,很吸引 )

上次ubnt就手痕試香港新界西代理 無幫襯 淘淘 ed? ,今次又試下另一間 淘淘 既 高x貿易
見佢有包殼又話有香港倉

點解搞完一輪,都係陸倉出貨先有uk牛,香港倉無....
最後700人仔+30 SF運費 (唔趕其實可以香港倉照出,另外再買隻 uk牛....同價但慢d,但多隻2腳牛)

同場加影
mikrotik rb751g-2hnd

事後
終於認真搞搞 export config
RB450Gx4 export後
試過執執,真係可以就咁去 rb751g 就咁 import 番黎用 (當然無 無線個部份設定,反正我都關左佢用 uap ac pro)

* export import config 無backup restore板本問題,除非撞正 指令都轉埋
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

想問30 SF運費 係人仔定HKD? 送上門?

想問30 SF運費 係人仔定HKD? 送上門?
ricky6076 發表於 2019-4-27 16:41

人仔,送貨,唔包住宅個收費

人仔,送貨,唔包住宅個收費
rfdingo 發表於 2019-4-27 16:44

30人仔送到香港?

30人仔送到香港?
ricky6076 發表於 2019-4-27 16:53

30人仔 順豐 大陸送到 香港商業區/自取店  唔包送住宅個收費

30人仔 順豐 大陸送到 香港商業區/自取店  唔包送住宅個收費
rfdingo 發表於 2019-4-27 16:54

throughput ?

HAP AC2 2.4G WIFI問題都被我放棄..同埋ROS對我呢D電腦白痴實在太難用

throughput ?
lung510 發表於 2019-4-27 17:22

http://ros.tw/wp/?p=3126
入面有 (偷圖link唔知work唔work)

家用應該好難會唔夠用

HAP AC2 2.4G WIFI問題都被我放棄..同埋ROS對我呢D電腦白痴實在太難用
剋星 發表於 2019-4-27 17:38

mikrotik 除左 quickset 友善,其他野對一般用家黎講係有d 難搞 (我因為讀過ccnA先對佢系統有興趣,d 野差唔多)

mikrotik  wifi係麻麻,我隻751G 當年新買都會出現夾唔到電話/平板 wifi問題
所以我隻ap係 uap ac pro...無用番mikrotik  

入面有 (偷圖link唔知work唔work)

家用應該好難會唔夠用
rfdingo 發表於 2019-4-27 17:39

寬頻100mbps 會夠用, 上1000mbps 的話應該窄d....

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)