請求router 推介

各位師兄, 小弟一路用緊 buffalo G300-nh2 + PCCW 500 MB (知道router 太廢用唔盡, 但佢地續約 offer 200mb 同500mb 都接近一樣價, 起碼直插LAN 快啲), 近排心思思想換番隻好啲router, budget 大約1000 左右, 想問下有無好推介? (屋企大約400呎, 平時上網大約會係 1部desktop, 1部 notebook, 幾部 smart phone + tablet 左右)
見呢到大部分師兄呢個價位都係 AC 68U / R7000p? 其實邊隻會好啲? 定係recommend 加少少budget 去買AC86u? 定還是其實可以再等下買 wifi6 router? (但見 netgear 最平都要2000 左右..) 因為見 AC68/86 都出左一排時間, 會唔會有replacement model? 謝謝

recommend: 加少少budget 去買AC86u

recommend: 加少少budget 去買AC86u
psphknxp 發表於 2019-5-5 17:02

thanks ching, 但想問下係咪值得等下wifi6 router 出多啲, 去到接近千元價位時先買抵啲? (自問唔係追得好貼款, 一部都用好耐下), 因為好似黎緊愈黎愈多device 會用wifi 6

AC86u+1.

真係筆直問題就去逃記 7xx 拍部國行.

回覆 1# Quiorra

400呎淨上網AC66U B1/R7000都夠你用有凸
再上冇實際意義

wifi 6過幾年真係普及左先考慮啦

thanks ching, 但想問下係咪值得等下wifi6 router 出多啲, 去到接近千元價位時先買抵啲? (自問唔係追得好 ...
Quiorra 發表於 2019-5-7 11:04

wifi 6 遲多幾年等全部電子通訊產品都有先諗

各位師兄, 小弟一路用緊 buffalo G300-nh2 + PCCW 500 MB (知道router 太廢用唔盡, 但佢地續約 offer 200mb ...
Quiorra 發表於 2019-5-5 16:54

R7000p

AC86U刷梅林

wifi 6 遲多幾年等全部電子通訊產品都有先諗
psphknxp 發表於 2019-5-7 14:07

thanks 咁多位師兄, 諗住如果買wifi 6 ge 可以幾年後都唔洗諗 upgrade.. 但而家最平ge 都幾貴 可能都係最盡諗 68u/86u/r7000p...

thanks 咁多位師兄, 諗住如果買wifi 6 ge 可以幾年後都唔洗諗 upgrade.. 但而家最平ge 都幾貴   ...
Quiorra 發表於 2019-5-12 21:41

ax意思唔大
86u已經夠用盡1000M光纖
86u係勁到同tplink 隻ac2300比會feel到好明顯嘅速度分別