回覆  shingzhk

內部人士表示 HKT 已經玩緊 WDM-PON,bandwidth 比呢個仲大,不過目前套 equipment  ...
licson 發表於 2019-5-14 21:45

??? 據我所知所有 PON 都係 WDM, including GPON ( Wavelength Division Multiplex )

40Gbps 係 NG-PON2, 暫時最多都只會用喺 4G/5G Cell Site... 原因係因為 ONT 貴 ( 2017 講到宜家....所以可能下年都仲未有 )

Edit: Article Here
http://www.broadbandworldnews.co ... 4&doc_id=750251

Consumer Use 起碼都仲係要過多幾年.

但係一入室內(商場,地庫,地鐵)都係收唔到..
唔可以就咁當4G..... ...
minki 發表於 2019-5-15 00:18

UQ唔似三大咁有錢做室內覆蓋,正常丫。
唔關制式事,純粹錢同規模問題。

如果UQ做到室內覆蓋又無FDD LTE打底,條數係天文數字。

申請10條 1G 有至少10粒 IP ,
個價錢仲平過 1條 10G.
除非 10G會平到去 300蚊月費以下

申請10條 1G 有至少10粒 IP ,
個價錢仲平過 1條 10G.
除非 10G會平到去 300蚊月費以下  ...
freefdhk 發表於 2019-5-15 13:29

同以前1000M天價,不如10條100M仲平一樣

via HKEPC Reader for Android

PCCW都有

回復 11 #yanchoki

56K從來都沒有夠load圖片過。56K年度網頁係文字為主,圖片都係超低解析度,我記得二十年前電腦用56K download 1024*768既wallpaper,一張有要成十分鐘先down完

回復 yanchoki

56K重來都沒有夠load圖片過。56K年度網頁係文字為主,圖片都係超低解析度 ...
321 發表於 2019-5-15 19:52

日本以前好似係用ISDN??

2間電訊商都有,唔知係咪都係用華為ONT
冷 發表於 2019-5-13 23:04

家用有沒有需要 ?

回復 yanchoki

56K從來都沒有夠load圖片過。56K年度網頁係文字為主,圖片都係超低解析度,我記得二十年前電 ...
321 發表於 2019-5-15 19:52

咪即係有圖片囉,低解像啫

現實應用我除咗Apple update同Microsoft update見過200-300M嘅數字,其他就BT可以偶然見到300-400M十秒八秒外,絕少見過超100M嘅,測試就可以去到900幾M,所以現實中有得100M都已經OK,因為你嗰邊幾快都好,如果另一邊得幾十M, 根本就搵嚟搞,到有多啲應用可以去到500M先再考慮好過。