[求助] 點解CAT7反而會降速

HKBN 1000M+AC68U
家中2部機
本身CAT5E行足1000M
早年裝果時師傅好人預突左好多
諗住唔想再打幾圈蛇餅響地下
所以買左2條短線 ,順便試下CAT6同7
打機時PING值會唔會有分別

TB左2條綠聯
1條 CAT6
1條 CAT7
各0.5M

點解一插條CAT7 一係降到100M 一係直情得10M
用CAT6 / CAT5E 就完全無事行返足1000M
無論ROUTER去MODEM定調轉情況都係咁

同埋6聯D頭公差都幾大下
普通水晶頭每次都可以乾脆一下卡實
6聯果D半金屬頭一時得一時唔得

CAT7反而會降速點解會咁?

cable awg數幾多?

其實同是有線行足數,ping 差好微

cable awg數幾多?

其實同是有線行足數,ping 差好微
rfdingo 發表於 2019-5-14 20:10

CAT6 24AWG
CAT7 28AWG

CAT6 24AWG
CAT7 28AWG
akwan 發表於 2019-5-14 20:35

如果你無打錯 佢又無印錯
我都記得細AWG 效能係比大既好的

http://www.fastlink.com.tw/mobile/fastlinkRWD3_detail.asp?num=132

家中2部機
諗住唔想再打幾圈蛇餅響地 ...
akwan 發表於 2019-5-14 19:49

好明顯係個水晶頭接觸位有問題,接觸不良就會行唔足8芯,然後便降速落100Mbps。

大陸品牌最大問題就係品控唔掂,好多都係過唔到認證的,條線上面印CAT幾多都冇用,純粹係廣告用語黎,印所謂的CAT.7,好多甚至不如大品牌的CAT.6。

想搵靚網線,必須選外國大品牌,並且係公認的網絡大牌子,而係香港零售市場最容易買到又有保障的就係AMP (CommScope),標CAT.6或CAT.6A的線,基本上一定過到Fluke測試的。

家中2部機

taobao

回覆 1# akwan

要平都可以TB AMP官方店的CAT 6/6A線
CAT 7未有Standard

家用cat5e夠哂啦,叫你買cat6 cat7都係想賺多dd,除非你全屋裝修拉過哂線就話考慮拉cat6為N年後著想,否則唔會有分別。

好明顯你買返黎D線根本就唔會規格啦,唔係印個CAT6字就真係達CAT6個標準!

家中2部機

點解唔去問返淘寶賣家?
一般做法、有問題貨品、可退換貨或退款退貨。
再唔係既話、仲可以投訴..

我地香港消費者咁無膽架咩....?