樓主其實想搞2個VLAN 一個係GUEST 咁做法je ....

兩個VLAN 各自有DHCP, 再set firewall 一個vlan  ...
556556bt 發表於 2019-5-21 16:48

師兄可唔可以比hints我應該點set

師兄可唔可以比hints我應該點set
kcotha 發表於 2019-5-21 19:26

前面已經講過,用wan+2lan個setup wizard。如果你用wan+2lan2個wizard,千萬不要選取bridge選項。要阻隔兩個LAN segment嘅traffic要另外加firewall rule。

原來你想分開兩個Network
依啲事項你要問問題果陣講清楚

上面有師兄提到用wan+2lan,你最後上一次都用左依一個wizard
都做到你想做既野七七八八

你最後只係差Firewall,Set返邊度比去邊度就OK。

前面已經講過,用wan+2lan個setup wizard。如果你用wan+2lan2個wizard,千萬不要選取bridge選項。要阻隔 ...
ckshum 發表於 2019-5-22 03:36

Thank you

原來你想分開兩個Network
依啲事項你要問問題果陣講清楚

上面有師兄提到用wan+2lan,你最後上一次都用左依 ...
KimuraKouichi 發表於 2019-5-22 15:02

Thank you

回覆 46# mccafe

Thank you

開頭樓主個問題,
係咪要呢個 setting............
https://help.ubnt.com/hc/en-us/a ... -NAT-and-Masquerade

開頭樓主個問題,
係咪要呢個 setting............
mankowk 發表於 2019-5-22 23:47

Bingo