[操作疑難] Mesh Wifi 購買問題,麻煩大家

想請教如果想買mesh wifi router,應該買那套好?現在用緊AC66u是B1版防,不能用作mesh用,家中有其中一間房收得不好,用緊1G光韱入屋,麻煩大家,

間屋幾大?幾多房?長形定方形?router擺屋頭屋尾定屋中間?

via HKEPC Reader for Android

想請教如果想買mesh wifi router,應該買那套好?現在用緊AC66u是B1版防,不能用作mesh用,家中有其中一間 ...
wiselycelica 發表於 2019-5-20 12:57

AC66U B1可以加多隻行Aimesh...如果想行返真mesh就揀orbi/velop
睇你對速度要求同範圍揀邊級

回覆 2# yanchoki

現在住二樓,router放地下近中央位置,全屋大約2500尺左右,二樓防有間唔到。麻煩師兄

回覆 3# 脆辣雞腿包
師兄,其實我買真mesh,定aimesh好?如果真mesh,觉那負隻底買?麻煩師兄

還是買隻GT-AC5300加一隻AC68U或AC88u,甘好呀?因為其實我想用多4-5年都唔駛換甘,各位師兄

回覆  yanchoki

現在住二樓,router放地下近中央位置,全屋大約2500尺左右,二樓防有間唔到。麻煩師兄 ...
wiselycelica 發表於 2019-5-20 19:31

二千幾呎,買個好啲架啦,拉到lan線就拉,拉唔到就最好三頻mesh,唔介意貴啲,orbi ac3000

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

回覆 7# yanchoki

係未呢隻NETGEAR Orbi AC3000 三頻 Mesh WiFi 路由器套裝 (RBK50)但价錢都是2.8k,重平過買asus,是否這個選擇最好同,最緊要setting 是否間單,怕返來自己唔識攪,麻煩師 兄

睇你點用啦,平平地咪買TP-Link M5,貴就NETGEAR ORBI

二千幾呎,買個好啲架啦,拉到lan線就拉,拉唔到就最好三頻mesh,唔介意貴啲,orbi ac3000

via HKEPC IR ...
yanchoki 發表於 2019-5-20 21:14

同意

mesh同mesh之間拉到lan 就拉lan,一定最穩,

拉唔到就睇位

有要求就三頻