回覆  yanchoki

係未呢隻NETGEAR Orbi AC3000 三頻 Mesh WiFi 路由器套裝 (RBK50)但价錢都是2.8k,重平過 ...
wiselycelica 發表於 2019-5-20 21:59

跟住說明書好易搞,基本上插電認到另一隻衛星就用得。
The RBK53 covers homes up to 7500 sq.ft

The RBK50 covers homes up to 5000 sq.ft

貴千七,多一隻衛星,睇你點揀

via HKEPC Reader for Android

會考慮mi?
999人仔

TP-Link 好滿意

會考慮mi?
999人仔
csysimon 發表於 2019-5-21 12:03

拉唔到線唔好用平價雙頻mesh,跌速好勁

拉唔到線唔好用平價雙頻mesh,跌速好勁

yanchoki 發表於 2019-5-21 14:17

學野
跟師兄

收到

回覆 11# yanchoki

麻煩師兄,那我應該買RBK50應該夠用啦,重有今天有同事講過一隻Netgear X6s extender, 甘呢隻又好唔好?佢話甘就唔駛攪舊那個,直接裝新就ok,間單o的甘,但是這樣做速度是否無mesh甘好?麻煩
    師兄

同意

mesh同mesh之間拉到lan 就拉lan,一定最穩,

拉唔到就睇位

有要求就三頻 ...
csysimon 發表於 2019-5-21 06:57

其實拉到lan, 根本唔一定要mesh, 普通加多隻router/ap效果相差無幾

回覆 17# minibanana

但係我拉唔到lan地下上二樓,只可放二樓沖涼房門口。

其實拉到lan, 根本唔一定要mesh, 普通加多隻router/ap效果相差無幾
minibanana 發表於 2019-5-21 19:05

想無縫roaming
簡單易setup

netgerar extender 既 review:
https://www.kitguru.net/peripher ... eview-ex8000/all/1/
留意 extender 冇得再加 extender, 你唔可以見個位置收得唔好再加多隻去cover 多d,  mesh 系統先得.