想無縫roaming
簡單易setup
csysimon 發表於 2019-5-21 19:18

其實所謂無縫,只係熱點之間切換需時100ms 定 200ms,所以我話效果相差無幾
對於一d實時應用如wifi電話、視像會議、網絡直播...等等,唔係無縫只係有果一下停頓,如果熱點轉換超過800ms, 或者不停轉換熱點而令ping值過過先會斷線重連
講真,無縫真係一種gimmick, 尤其係asus個ai mesh, 效果比普通ap仲廢

其實所謂無縫,只係熱點之間切換需時100ms 定 200ms,所以我話效果相差無幾
對於一d實時應用如wifi電話 ...
minibanana 發表於 2019-5-21 21:20

用緊榮耀分佈路由,睇緊mytvsuper即時播,由地下行上三樓,未試過停頓

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

用緊榮耀分佈路由,睇緊mytvsuper即時播,由地下行上三樓,未試過停頓

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2. ...
yanchoki 發表於 2019-5-21 21:40

師兄堅喎

一層一隻?

就係唔想有停頓

我買華為699人仔

比我老家用
拉左條lan去房
裝修大爆

現在幾個用家無投訴

師兄堅喎

一層一隻?
csysimon 發表於 2019-5-21 22:24

係,原本都無諗住拉線,點知好唔掂,最後都係由趟門路軌罅經室外拉線去樓上兩層

via HKEPC IR Pro 3.5.1 - iOS(2.4.1)

係,原本都無諗住拉線,點知好唔掂,最後都係由趟門路軌罅經室外拉線去樓上兩層

via HKEPC IR Pro 3.5.1 ...
yanchoki 發表於 2019-5-22 05:25

拉到線穩好多

我見d人成日話用mesh唔洗啦

我見另一網條友都係買左幾千銀mesh都有拉

大前提佢全爆間屋留左位,

無得拉無計,有得拉一定拉

我另一朋友家全爆,我叫佢拉一條去房

唔洗多

老母家又係,大爆拉左條lan去房

現在二個mesh 華為
全屋零死角

佢地用家只會知現在全屋有WiFi收到,以前成日有d位收唔到,好煩

會考慮mi?
999人仔
csysimon 發表於 2019-5-21 12:03

https://www.mi.com/mesh/  ???

回覆  脆辣雞腿包
師兄,其實我買真mesh,定aimesh好?如果真mesh,觉那負隻底買?麻煩師兄 ...
wiselycelica 發表於 2019-5-20 19:33

AImesh buffer耐過真mesh...睇你差唔差果少少
要轉真mesh既話千其唔好貪平買大陸野,你一定會後悔...最少都orbi啦

AImesh buffer耐過真mesh...睇你差唔差果少少
要轉真mesh既話千其唔好貪平買大陸野,你一定會後悔... ...
脆辣雞腿包 發表於 2019-5-22 18:33

大陸野華為128mb ram 699人仔,ram唔夠

我個fd老逗家三房660實呎,話用用下副機hang 機,要熄左再開,唔知佢有無更新rom

但無投訴,因佢老逗尾房終於睇到片800港紙佢話平(因Google 1600)

小米mesh抵用,999人仔真心正,又有256mb ram

要勁果3000銀,價錢誠實

???
mclee01 發表於 2019-5-22 17:49

https://m.mi.com/commodity/detail/9452

999人仔二件
呢個spec
無投訴