請教:安裝l P cam + nvr

以我有限的知識,去防工人偷野(冇 cam 冇証據,已多次偷野,捉唔到),又要睇住老人家(長期病患)!

要裝2~3支 cam,
錄影要 keep約1星期,
可在手机看即時睇,

我估 IP cam + nvr是好選擇,
另一方案是|P  cam+cloud storages
不過,月月科水!

大家有哪些介绍/經驗?

Thx

via HKEPC Reader for Android

IP Cam + NVR
再方便d, 就 IP Cam + SD卡

以我有限的知識,去防工人偷野(冇 cam 冇証據),又要睇住老人家!

要裝2~3支 cam,
錄影要 keep約1星期,
...
9gor 發表於 2019-5-20 19:20

其實買幾隻 ipcam 插 microsd卡咪仲方便

如果你驚有人破壞証據

Nvr一樣可以比人破壞

回復 2 #lok57

我擔心64G SD card keep 不到1星期片

所以先唸NvR

回復 lok57

所以先唸NvR
via HKEPC Reader for Android ...
9gor 發表於 2019-5-20 22:04

應該夠

部份型號可以 set 動態錄播

畫面有野"鮪"先會錄影

咁就可以慳返好多空間

屋企自己裝唔係收錢幫人裝唔駛証
我個人經驗咪買大陸ip cam,但cctv類如大華,海康威視係可以的

我有SET普通IPCAM
公司用NVR
都係我SET

一般用小米夠平
最近買左個小米1080p,
人仔200,可放卡,(搵左張1G卡)
可設定1星期,1個月等等,
也可以放nas的share folder,(錄1星期)
或買佢個雲放,(比錢NO LA)
設定有異動就錄,
設定也好簡單。

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

回復 lok57

所以先唸NvR
via HKEPC Reader for Android ...
9gor 發表於 2019-5-20 22:04

64GB 720p keep到約2星期
新cam 1080p可支援128GB了

我睇番小米隻cam,
1分鐘6.3MB,1個鐘378MB,
1日9072MB,
1個星期63.5GB

ip cam + remote site synology + VPN

咁就絕啦